Macierz ortogonalna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Skrzetusky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 27 gru 2014, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Macierz ortogonalna

Post autor: Skrzetusky »

Jakie powinienem wykonać operacje abym mógł uzyskać prostopadły wektor do dwóch poprzednich?

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\1&-1&-1\\\alpha&\beta&\gamma\end{array}\right]}\)

Wiem, że gdy iloczyn skalarny dwóch wektorów jest równy 0, wtedy są one prostopadłe i ortogonalność uzyskamy wtedy, gdy wektory są prostopadłe i ich długość wynosi 1.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Macierz ortogonalna

Post autor: a4karo »

iloczyn wektorowy
ODPOWIEDZ