\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+2y+2z+2t=2 \\ 2x+3y+2z+5t=3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 9x+y+3z+4t=5 \\ 2x+2y+3z+4t=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 7x+y+6z-t=7}\)
Rozwiązuje równaniem Gaussa i wszystko okej ale gdy wyzeruje jedną kolumnę to potem powstają mi kosmiczne duże liczby idzie to topornie :/ Czy da się to zrobić w jakiś łatwiejszy sposób czy niestety muszę wychodzić duże liczby i potem ułamki ? Robię metodą schodków jak coś
Układ równań problem duże liczby
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Układ równań problem duże liczby
Robisz wszystko poprawnie, tu wychodzą ułamki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ \frac{2}{3}y+\frac{2}{3}z+\frac{2}{3}t=\frac{2}{3} \\ y+\frac{2}{5}z+\frac{11}{5}t=1 \\ z-9t=-4 \\ z=\frac{43}{69} \\ 0=0
\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ \frac{2}{3}y+\frac{2}{3}z+\frac{2}{3}t=\frac{2}{3} \\ y+\frac{2}{5}z+\frac{11}{5}t=1 \\ z-9t=-4 \\ z=\frac{43}{69} \\ 0=0
\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Układ równań problem duże liczby
W rozwiązaniu powinno wyjść tak że \(\displaystyle{ t= \alpha}\) że ta nasza zmienna może przyjąć każdy parametr Rozwiązuje metodą schodków i coś takiego mi wyszłokerajs pisze:Robisz wszystko poprawnie, tu wychodzą ułamki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ \frac{2}{3}y+\frac{2}{3}z+\frac{2}{3}t=\frac{2}{3} \\ y+\frac{2}{5}z+\frac{11}{5}t=1 \\ z-9t=-4 \\ z=\frac{43}{69} \\ 0=0
\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
Układ równań problem duże liczby
Jeśli \(\displaystyle{ t}\) ma być parametrem to trzeba wszystkie \(\displaystyle{ t}\) przenieść na prawą stronę równań. Po drugie, jeśli ten układ ma rozwiązania to \(\displaystyle{ rz(W)=rz(U)=r=3}\), więc 2 równania z tego układu są kombinacją liniową pozostałych i je można po prostu pominąć w obliczeniach co ułatwi obliczenia. Uwzględniamy w obliczeniach te 3 równania dla których minor (wyznacznik) współczynników ma niezerową wartośc.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Układ równań problem duże liczby
Trudno polemizować z rozwiązaniem nieoznaczonym które nie zostało tu przedstawione.fulman22 pisze:W rozwiązaniu powinno wyjść tak że \(\displaystyle{ t= \alpha}\) że ta nasza zmienna może przyjąć każdy parametr Rozwiązuje metodą schodków i coś takiego mi wyszło
Zawsze możesz sprawdzić czy twoje wyliczone niewiadome spełniają wszystkie równania. I to samo możesz zrobić z moim rozwiązaniem oznaczonym:
\(\displaystyle{ x= \frac{-10}{69},y= \frac{-70}{69} ,z= \frac{111}{69} ,t= \frac{43}{69}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Układ równań problem duże liczby
Tyle, że bez wiedzy o rozwiązaniu nie wiesz co może być parametrem.Straznik Teksasu pisze:Jeśli \(\displaystyle{ t}\) ma być parametrem to trzeba wszystkie \(\displaystyle{ t}\) przenieść na prawą stronę równań. Po drugie, jeśli ten układ ma rozwiązania to \(\displaystyle{ rz(W)=rz(U)=r=3}\), więc 2 równania z tego układu są kombinacją liniową pozostałych i je można po prostu pominąć w obliczeniach co ułatwi obliczenia. Uwzględniamy w obliczeniach te 3 równania dla których minor (wyznacznik) współczynników ma niezerową wartośc.