macierz ortogonalna i wielomian
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
macierz ortogonalna i wielomian
Podaj przykład wielomianu \(\displaystyle{ f(x)=x^3+a_2x^2+a_1x+a_o\in R[x]}\), który nie jest wielomianem charakterystycznym żadnej macierzy ortogonalnej \(\displaystyle{ A\in M_3(R)}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
macierz ortogonalna i wielomian
nie wyliczyłem ich nawet, utonąłem w obliczeniach. Policzyłem wyznacznik tej macierzy i przyrównałem go do \(\displaystyle{ \pm1}\) (jedno równanie) potem policzyłem wielomian charakterystyczny i przyrównałem go do zera (drugie równanie) potem odjąłem równania stronami trochę się poskracało ale i tak nie wiem co z tym zrobić
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
macierz ortogonalna i wielomian
A czy ten wielomian nie miał mieć współczynnika \(\displaystyle{ -1}\) przy \(\displaystyle{ x^3}\)?
Jaki jest związek pomiędzy wyznacznikiem macierzy a współczynnikiem \(\displaystyle{ a_0}\)?
Jaki jest związek pomiędzy wyznacznikiem macierzy a współczynnikiem \(\displaystyle{ a_0}\)?
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
macierz ortogonalna i wielomian
nie, w zadaniu mam współczynnik \(\displaystyle{ 1}\), normalnie \(\displaystyle{ x^3}\) bez minusa
Związek chyba jest taki że jeśli wyznacznik macierzy jest równy \(\displaystyle{ 0}\) to wtedy \(\displaystyle{ a_0=0}\) , tak ?
***
Zrobiłem to zadanie inną metodą, tzn. wymyśliłem sobie macierz \(\displaystyle{ 3\times 3}\) której wyznacznik jest równy \(\displaystyle{ 0}\) i policzyłem jej wielomian charakterystyczny. Ale jeśli da się to rozwiązać jeszcze inaczej - to będę wdzięczny za wskazówki
Związek chyba jest taki że jeśli wyznacznik macierzy jest równy \(\displaystyle{ 0}\) to wtedy \(\displaystyle{ a_0=0}\) , tak ?
***
Zrobiłem to zadanie inną metodą, tzn. wymyśliłem sobie macierz \(\displaystyle{ 3\times 3}\) której wyznacznik jest równy \(\displaystyle{ 0}\) i policzyłem jej wielomian charakterystyczny. Ale jeśli da się to rozwiązać jeszcze inaczej - to będę wdzięczny za wskazówki
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
macierz ortogonalna i wielomian
więc jak się za to mam zabrać ?
Bo ja korzystałem z tego że każda macierz ortogonalna jest odwracalna, więc wybrałem sobie nieodwracalną (taką z wyznacznikiem \(\displaystyle{ 0}\)) konkretnie
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\2&4&2\\3&6&3\end{array}\right]}\)
i policzyłem jej wielomian charakterystyczny, wyszło mi \(\displaystyle{ f(x)=x^3-8x^2-6x}\). I stwierdziłem że taki wielomian nie jest wielomianem charakterystycznym żadnej macierzy ortogonalnej bo jest wielomianem charakterystycznym macierzy o wyznaczniku \(\displaystyle{ 0}\)
W którym miejscu popełniam błąd ?
Bo ja korzystałem z tego że każda macierz ortogonalna jest odwracalna, więc wybrałem sobie nieodwracalną (taką z wyznacznikiem \(\displaystyle{ 0}\)) konkretnie
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\2&4&2\\3&6&3\end{array}\right]}\)
i policzyłem jej wielomian charakterystyczny, wyszło mi \(\displaystyle{ f(x)=x^3-8x^2-6x}\). I stwierdziłem że taki wielomian nie jest wielomianem charakterystycznym żadnej macierzy ortogonalnej bo jest wielomianem charakterystycznym macierzy o wyznaczniku \(\displaystyle{ 0}\)
W którym miejscu popełniam błąd ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
macierz ortogonalna i wielomian
To ciekawe. Ja ze studiów zapamiętałem, że wielomian charakterystyczny macierzy \(\displaystyle{ A}\) jest równy \(\displaystyle{ \det(A-xI),}\) a teraz się dowiedziałem, że nie jest to ogólnie przyjęta konwencja i inni wolą \(\displaystyle{ \det(xI-A)}\).loitzl9006 pisze:nie, w zadaniu mam współczynnik \(\displaystyle{ 1}\), normalnie \(\displaystyle{ x^3}\) bez minusa
Na potrzeby tego zadania wystarczy, ale powinieneś wiedzieć trochę więcej. Jak w definicji wielomianu charakterystycznego podstawisz \(\displaystyle{ x,}\) to co dostaniesz?loitzl9006 pisze:Związek chyba jest taki że jeśli wyznacznik macierzy jest równy \(\displaystyle{ 0}\) to wtedy \(\displaystyle{ a_0=0}\) , tak ?
Nie rozumiem logiki Twojego dowodu. Po co Ci ta macierz?loitzl9006 pisze:Bo ja korzystałem z tego że każda macierz ortogonalna jest odwracalna, więc wybrałem sobie nieodwracalną (taką z wyznacznikiem \(\displaystyle{ 0}\)) konkretnie
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\2&4&2\\3&6&3\end{array}\right]}\)
i policzyłem jej wielomian charakterystyczny,
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
macierz ortogonalna i wielomian
no dobra, \(\displaystyle{ a_0=|det A|}\), wobec tego \(\displaystyle{ a_0\ne\pm1}\)
a ta macierz \(\displaystyle{ B}\).. po prostu nie jest ortogonalna i uważałem że jej wielomian charakterystyczny nie będzie wielomianem żadnej macierzy ortogonalnej, stąd się u mnie pojawiła w tym dowodzie.. ale z algebrą już 5 lat nie miałem do czynienia więc pewne rzeczy pozapominałem..
Coś o niezmiennikach macierzy mi świta że coś takiego słyszałem, ale nie wiem jak to połączyć z macierzą ortogonalną
a ta macierz \(\displaystyle{ B}\).. po prostu nie jest ortogonalna i uważałem że jej wielomian charakterystyczny nie będzie wielomianem żadnej macierzy ortogonalnej, stąd się u mnie pojawiła w tym dowodzie.. ale z algebrą już 5 lat nie miałem do czynienia więc pewne rzeczy pozapominałem..
Coś o niezmiennikach macierzy mi świta że coś takiego słyszałem, ale nie wiem jak to połączyć z macierzą ortogonalną
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
macierz ortogonalna i wielomian
To rozumowanie jest OKloitzl9006 pisze:więc jak się za to mam zabrać ?
Bo ja korzystałem z tego że każda macierz ortogonalna jest odwracalna, więc wybrałem sobie nieodwracalną (taką z wyznacznikiem \(\displaystyle{ 0}\)) konkretnie
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\2&4&2\\3&6&3\end{array}\right]}\)
i policzyłem jej wielomian charakterystyczny, wyszło mi \(\displaystyle{ f(x)=x^3-8x^2-6x}\). I stwierdziłem że taki wielomian nie jest wielomianem charakterystycznym żadnej macierzy ortogonalnej bo jest wielomianem charakterystycznym macierzy o wyznaczniku \(\displaystyle{ 0}\)
W którym miejscu popełniam błąd ?