pokaż, że macierz
- elninio09
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
pokaż, że macierz
Witam
Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem?
"Pokaż, że dla macierzy A, B zachodzi wzór \(\displaystyle{ (A + B)^{2} = A^{2} + 2AB + B^{2}}\) wtedy i tylko
wtedy, gdy \(\displaystyle{ AB = BA.}\)
Przy jakich założeniach \(\displaystyle{ (A+B)(A - B) = A^{2} - B^{2} ?}\)
Czy prawdą jest, że \(\displaystyle{ (A + I)(A - I) = A^{2} - I? Czy A^{3} - I = (A - I)(A^{2} + A + I)?}\)
Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem?
"Pokaż, że dla macierzy A, B zachodzi wzór \(\displaystyle{ (A + B)^{2} = A^{2} + 2AB + B^{2}}\) wtedy i tylko
wtedy, gdy \(\displaystyle{ AB = BA.}\)
Przy jakich założeniach \(\displaystyle{ (A+B)(A - B) = A^{2} - B^{2} ?}\)
Czy prawdą jest, że \(\displaystyle{ (A + I)(A - I) = A^{2} - I? Czy A^{3} - I = (A - I)(A^{2} + A + I)?}\)
pokaż, że macierz
Masz warunek równoważny \(\displaystyle{ 2AB=AB+BA}\). Co z niego wynika i dlaczego on ma miejsce?
- elninio09
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
pokaż, że macierz
hmmm, szczerze to nie wiem. Jedyne co mi tu przychodzi do głowy to coś z tym, że mnożenie nie jest przemienne, a dodawanie jest, lecz co dalej...
pokaż, że macierz
Zapisz działanie \(\displaystyle{ (A+B)^2}\) wymnażając \(\displaystyle{ (A+B)\cdot(A+B)}\) każdy element przez każdy. Co dostajesz?
- elninio09
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
pokaż, że macierz
dostaje\(\displaystyle{ A^{2}+AB+BA+B^{2}}\) więc wynika z tego, że \(\displaystyle{ AB}\) to to samo co \(\displaystyle{ BA}\), ponieważ \(\displaystyle{ (A+B)^{2}}\) to wzór skróconego mnożenia
- elninio09
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
pokaż, że macierz
\(\displaystyle{ A^{2}+AB+BA+B^{2} = A^{2}+2AB+B^{2}}\) tylko jak to udowodnić. Bo chyba tyle to za mało
pokaż, że macierz
To jest ten warunek równoważny. Po prawej masz postulowaną równość, po lewej jak ma być. Kwadraty się upraszczają, co zostaje?
- elninio09
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
pokaż, że macierz
A czy w dalszej części zadania \(\displaystyle{ (A+B)(A - B) = A^{2} - B^{2}}\) też wystarczy to rozwiązać i wychodzi , że \(\displaystyle{ BA=AB}\) i takie założenie wystarczy?
- elninio09
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
pokaż, że macierz
A co można zrobić z tym? Czy prawdą jest, że \(\displaystyle{ (A + I)(A - I) = A^{2} - I?}\)Czy\(\displaystyle{ A^{3} - I = (A - I)(A^{2} + A + I)}\)?
pokaż, że macierz
Na pierwsze odpowiedź już masz. Drugie - policz tą samą metodą. Korzystaj z własności mnożenia przez macierz jednostkową.