Liniowa niezależność funkcji.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nesti32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 5 paź 2015, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy

Liniowa niezależność funkcji.

Post autor: nesti32 »

Witam. Mam takie o to zadanie.

Sprawdź czy następujące funkcje są liniowe niezależne w przestrzeni \(\displaystyle{ F(\RR,\RR): f=Id, g(x)=\sin x, h(x)=\cos x.}\)

Zdaję sobię sprawę, że powinienem porównać w każdym z przypadku trzy funkcje, sprawdzić czy każda z poszczególnych funkcji jest kombinacją liniową pozostałych dwóch, ale nie mam pojęcie jakie funkcje mam wziąć do porównania. Dodatkowo nie rozumiem zapisu w tym zadaniu \(\displaystyle{ f:Id}\). Co to oznacza?
szw1710

Liniowa niezależność funkcji.

Post autor: szw1710 »

Identyczność.

Zbadaj wyznacznik Wrońskiego układu tych funkcji.
nesti32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 5 paź 2015, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy

Liniowa niezależność funkcji.

Post autor: nesti32 »

szw1710, tylko nie mam wzmianki w notatkach o wyznaczniku Wrońskiego. Nie ma innego sposobu na rozwiązanie tego zadania?
szw1710

Liniowa niezależność funkcji.

Post autor: szw1710 »

Jest. Można z definicji. Potem wyspecyfikuj konkretne argumenty i dojdź do oznaczonego jednorodnego układu równań. Zob. 398321.htm#p5390382
nesti32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 5 paź 2015, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy

Liniowa niezależność funkcji.

Post autor: nesti32 »

Ok, poradziłem sobie. Dziękuje
ODPOWIEDZ