Oblicz rząd macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
Oblicz rząd macierzy
muszę określić rząd macierzy A i B. wiem, że w obu przypadkach powinno wyjsć \(\displaystyle{ 3}\), ale kompletnie nie mogę do tego dojść.
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&1&2\\4&5&5\\5&8&1\\1&2&-2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 1&1&2\\4&5&5\\0&3&-4\\1&2&-2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 1&1&2\\4&5&5\\0&3&-4\\0&1&-4\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 1&1&2\\4&5&5\\0&3&-4\\0&0&8\end{bmatrix}}\)
wychodzi mi tu \(\displaystyle{ rang(A)=4}\)
\(\displaystyle{ B = \begin{bmatrix} 2&1&6&6\\3&1&1&-1\\5&2&7&5\\-2&4&3&2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&1&6&6\\3&1&1&-1\\0&1&16&20\\-2&4&3&2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&1&6&6\\3&1&1&-1\\0&1&16&20\\0&5&9&8\end{bmatrix}}\)
i na tym miejscu utknęłam. Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&1&2\\4&5&5\\5&8&1\\1&2&-2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 1&1&2\\4&5&5\\0&3&-4\\1&2&-2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 1&1&2\\4&5&5\\0&3&-4\\0&1&-4\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 1&1&2\\4&5&5\\0&3&-4\\0&0&8\end{bmatrix}}\)
wychodzi mi tu \(\displaystyle{ rang(A)=4}\)
\(\displaystyle{ B = \begin{bmatrix} 2&1&6&6\\3&1&1&-1\\5&2&7&5\\-2&4&3&2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&1&6&6\\3&1&1&-1\\0&1&16&20\\-2&4&3&2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&1&6&6\\3&1&1&-1\\0&1&16&20\\0&5&9&8\end{bmatrix}}\)
i na tym miejscu utknęłam. Proszę o pomoc
Oblicz rząd macierzy
No macierz nie może mieć rzędu 4 gdy jeden wiersz lub kolumna mają niższy stopień niż ta liczba
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
Oblicz rząd macierzy
Ale w przypadku \(\displaystyle{ A}\) 4 wektory są liniowo niezależne, czy nie? Jeśli nie, to które są liniowo zależne?
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
Oblicz rząd macierzy
Ahhh ok, jasne
A w przypadku B ?
Doszłam do :
\(\displaystyle{ B= \begin{bmatrix} 2&1&6&6\\3&1&1&-1\\0&5&80&100\\0&0&71&92\end{bmatrix}}\)
A w przypadku B ?
Doszłam do :
\(\displaystyle{ B= \begin{bmatrix} 2&1&6&6\\3&1&1&-1\\0&5&80&100\\0&0&71&92\end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2015, o 14:29 przez kasia00, łącznie zmieniany 1 raz.
Oblicz rząd macierzy
No ok, ale dla formalności jeszcze trzeba pokazać minor o niezerowym wyznaczniku stopnia 3kasia00 pisze:Ok, wyzmacznik jest równy 0, więc rząd 3