Równanie z niewiadomą X, macierze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rozwiazanie101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 lis 2015, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Równanie z niewiadomą X, macierze

Post autor: rozwiazanie101 »

Mam takie pytanie dotyczące macierzy odwrotnych i ogólnie równań z niewiadomą X.
Czy równanie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\1&1\end{array}\right]}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2\\2&0\end{array}\right]^{-1}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\)
to jest to samo co:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2\\2&0\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\1&1\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&1\end{array}\right]^{-1}}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Równanie z niewiadomą X, macierze

Post autor: Premislav »

Tak.
ODPOWIEDZ