Proste równania z macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
maciek1o3s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 7 lis 2013, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POL
Podziękował: 1 raz

Proste równania z macierzy

Post autor: maciek1o3s »

Hej,
nie mogę poradzić sobie z dwoma przykładami z macierzy.

1. Mam znaleźć macierz X spełniający to równanie
\(\displaystyle{ X\left[\begin{array}{ccc}0&1&2\\0&1&1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}0&1&2\\3&5&8\end{array}\right]}\)
No to rozwiązuje:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right]\left[\begin{array}{ccc}0&1&2\\0&1&1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}0&1&2\\3&5&8\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ [a,b] \cdot [0,0]=0a+0b=0}\)
\(\displaystyle{ [a,b] \cdot [1,1]=a+b=1}\)
\(\displaystyle{ [a,b] \cdot [2,1]=2a+b=2}\)
\(\displaystyle{ [c,d] \cdot [0,0]=0c+0d=3}\) -> tu mamy sprzeczność
\(\displaystyle{ [c,d] \cdot [1,1]=c+d=5}\)
\(\displaystyle{ [c,d] \cdot [2,1]=2c+d=8}\)

I co mam dalej zrobić? W 4tej linijce mam sprzeczność. Chyba nie powinno tak wyjść, co? Mam napisać że nie ma takiego macierza X czy że jest błąd w treści zadania?

2. Mam znaleźć macierz X spełniający to równanie
\(\displaystyle{ X=X^T\left[\begin{array}{ccc}-1&3\\1&2\end{array}\right]}\)

Jak to zrobić? Co mam zrobić z tą potęgą?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Proste równania z macierzy

Post autor: leg14 »

Sprzecznosc oznacza, ze nie ma takiej macierzy.
Ta ,,potega" oznacza macierz transponowana.

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_transponowana
ODPOWIEDZ