1.Podaj przykład przekształcenia liniowego f: \(\displaystyle{ R_{2}}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\)\(\displaystyle{ R_{2}}\), które nie posiada nietrywialnych podprzestrzeni niezmienniczych
2.Podaj przykład przekształcenia liniowego f: \(\displaystyle{ R_{4}}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\)\(\displaystyle{ R_{4}}\), które posiada dokładnie dwie różne wartości własne
3.Czy istnieje przekształcenie liniowe f:\(\displaystyle{ R_{7}}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\)\(\displaystyle{ R_{7}}\), którego jedynymi podprzestrzeniami niezmienniczymi są podpestrzenie trywialne
Przekształcenia liniowe, podprzestrzenie niezmiennicze
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Przekształcenia liniowe, podprzestrzenie niezmiennicze
1) \(\displaystyle{ f(x,y)=(x+y,x)}\)
2) przekształcenie dane macierzą
\(\displaystyle{ A= \left[ \begin{array}{cccc} 1&0&0&0\\0&1&0&0\\0&0&2&0 \\0&0&0&2\end{array} \right]}\)
wydaje się być OK.
3) pojęcia nie mam
2) przekształcenie dane macierzą
\(\displaystyle{ A= \left[ \begin{array}{cccc} 1&0&0&0\\0&1&0&0\\0&0&2&0 \\0&0&0&2\end{array} \right]}\)
wydaje się być OK.
3) pojęcia nie mam
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Przekształcenia liniowe, podprzestrzenie niezmiennicze
Nie. Tak by się działało, gdyby istniała macierz o wielomianie charakterystycznym bez rzeczywistych pierwiastków, (z twierdzenia o rozkładzie przestrzeni na podprzsestrzenie własne). Mamy przestrzeń siemiowymiarową. Mamy conajmniej jeden pierwiastek z zasadniczego tw. Algebry