Jądro i obraz
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
Jądro i obraz
Proszę o pomoc.
Musze znaleźć bazy jądra i obraz dla:
\(\displaystyle{ f1: R^{3} \rightarrow R: f1= 4x - y + 6z}\)
\(\displaystyle{ f2: R^{3} \rightarrow R^{2}: f2 = (2x -y),(3x + z)}\)
nie mogę znależć odpowiednich przykładów do tego typu przekształceń
Musze znaleźć bazy jądra i obraz dla:
\(\displaystyle{ f1: R^{3} \rightarrow R: f1= 4x - y + 6z}\)
\(\displaystyle{ f2: R^{3} \rightarrow R^{2}: f2 = (2x -y),(3x + z)}\)
nie mogę znależć odpowiednich przykładów do tego typu przekształceń
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
Jądro i obraz
jądro \(\displaystyle{ f(x)=0}\)
a obraz \(\displaystyle{ f(M)=\{f(x)| x \in M\}}\)
dla jądra mamy:
w pierwszym przypadku mam \(\displaystyle{ 4x-y+6z = 0}\)
w drugim:
\(\displaystyle{ 2x-y=0}\)
\(\displaystyle{ 3x+z=0}\)
a obraz \(\displaystyle{ f(M)=\{f(x)| x \in M\}}\)
dla jądra mamy:
w pierwszym przypadku mam \(\displaystyle{ 4x-y+6z = 0}\)
w drugim:
\(\displaystyle{ 2x-y=0}\)
\(\displaystyle{ 3x+z=0}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2015, o 21:56 przez kasia00, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
Jądro i obraz
\(\displaystyle{ R^{3}}\) z pierwszego wyznacze : \(\displaystyle{ (0,0,0) + x(1,0,-\frac{4}{3}) + y(0,1, \frac{1}{3})}\) i następnie pryrównać do zera aby wyznaczyć jądro?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Jądro i obraz
Nie rozumiem co tu zrobilas.\(\displaystyle{ (0,0,0) + x(1,0,-\frac{4}{3}) + y(0,1, \frac{1}{3})}\)
Tak jak napisalas przyrownujesz do zera:
\(\displaystyle{ 4x -y +6z =}\)
wychodzi CI z tego, ze
\(\displaystyle{ y=4x +6z}\)
Zatem wektor spelniajacy to rownanie ma postac:
\(\displaystyle{ (x,4x+6z,z)=x(1,4,0) + z(0,6,1) = lin(1,4,0),(0,6,1)}\)
I mamy baze jadra pierwszej funkcji.
Co do obrazu, to jest takie twierdzenie(chociaz moze to przesadne wyolbrzymienie), ktore mowi, ze jesli
dziedzina jest rozpinana przez wektory \(\displaystyle{ v_1,...,v_n}\) to obraz jest rozpinany przez wektory
\(\displaystyle{ f(v_1),...,f(v_n)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
Jądro i obraz
w takim razie w drugim oba przyrównujemy do zera i mamy:
\(\displaystyle{ 2x - y = 0}\) i \(\displaystyle{ 3x+z=0}\)
\(\displaystyle{ (x,2x,-3x) = x(1,2,-3)}\) ?
\(\displaystyle{ 2x - y = 0}\) i \(\displaystyle{ 3x+z=0}\)
\(\displaystyle{ (x,2x,-3x) = x(1,2,-3)}\) ?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2015, o 20:50 przez kasia00, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
Jądro i obraz
Dla pierwszego podpunktu obrazem będzie po prostu R, a dla drugiego (-1,0) i (0,1)}?
-- 13 lis 2015, o 21:32 --
jeszcze jedno pytanie, co bedzie jeśli rozpatrzymy taki przypadek:
\(\displaystyle{ f:R ^{3} \rightarrow R^{2} : f=(x-y+3z, -2x+2y-6z)}\)
po wyznaczeniu y z pierwszego równanie mamy \(\displaystyle{ y = x +3z}\) i po podstawieniu do drugiego wychodzi 0=0... jaki to daje wniosek?
-- 13 lis 2015, o 21:32 --
jeszcze jedno pytanie, co bedzie jeśli rozpatrzymy taki przypadek:
\(\displaystyle{ f:R ^{3} \rightarrow R^{2} : f=(x-y+3z, -2x+2y-6z)}\)
po wyznaczeniu y z pierwszego równanie mamy \(\displaystyle{ y = x +3z}\) i po podstawieniu do drugiego wychodzi 0=0... jaki to daje wniosek?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2015, o 21:46 przez kasia00, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
Jądro i obraz
\(\displaystyle{ x-y+3z=0}\) \(\displaystyle{ y=x+3z}\)
następnie drugie równanie \(\displaystyle{ -2x +2y - 6z=0}\)
po wstawieniu tam y mamy 0=0
następnie drugie równanie \(\displaystyle{ -2x +2y - 6z=0}\)
po wstawieniu tam y mamy 0=0
Ostatnio zmieniony 13 lis 2015, o 21:54 przez kasia00, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 paź 2015, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Frankfurt
- Podziękował: 34 razy
Jądro i obraz
czy to będzie po prostu : \(\displaystyle{ (x, (x+3z), z) = x(1,1,0) , z(0,3,1) = lin {(1,1,0), (0,3,1)}?}\)-- 13 lis 2015, o 21:57 --
Przepraszam, ale nie widze miejsca w którym nie stosuje LateX.AiDi pisze:Oprócz przeczytania, to proszę się zastosować do tego co napisałem.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Jądro i obraz
Nie widzisz, ale jednak to miejsce poprawiłaś, ciekawe A nawiasy klamrowe uzyskujemy stosując komendę { }, bo sam nawias pełni szczególną rolę w LateXu.