Suma prosta podprzestrzeni
Suma prosta podprzestrzeni
Zbadać czy dla danych podprzestrzeni
\(\displaystyle{ W_{1} = lin _{R}([1,1,3,-1],[1,4,0,2],[1,2,2,0])}\)
\(\displaystyle{ W_{2}=[{[x,y,z,t] \in R ^{4}:x+3y+6t=0,x-4y-7z-t=0}]}\)
zachodzi związek
\(\displaystyle{ R^{4}= W_{1}+W_{2}}\) (suma prosta)
Wie ktoś jak to ruszyc? z czego skorzystac?
\(\displaystyle{ W_{1} = lin _{R}([1,1,3,-1],[1,4,0,2],[1,2,2,0])}\)
\(\displaystyle{ W_{2}=[{[x,y,z,t] \in R ^{4}:x+3y+6t=0,x-4y-7z-t=0}]}\)
zachodzi związek
\(\displaystyle{ R^{4}= W_{1}+W_{2}}\) (suma prosta)
Wie ktoś jak to ruszyc? z czego skorzystac?
Suma prosta podprzestrzeni
leg14 pisze:Jaki jest warunek na sume prosta?Jakie sa wymiary wymienionych przez ciebie przestrzeni?
warunek na sume prostą tzn że kazdy wektor podprzestrzeni \(\displaystyle{ W_{1}}\) mozna przedstawić jako kombinacje liniowa wektora z \(\displaystyle{ W_{2}}\)
Wymiar \(\displaystyle{ W_{1}}\) i \(\displaystyle{ W_{2}}\) to \(\displaystyle{ 4}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Suma prosta podprzestrzeni
a! no tak, wymiar bedzie 3.Kartezjusz pisze:Zobacz na ilu wektorach rozpięta jest \(\displaystyle{ W_{1}}\)?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Suma prosta podprzestrzeni
Strasznie pomieszales w tej definicjiwarunek na sume prostą tzn że kazdy wektor podprzestrzeni \(\displaystyle{ W_{1}}\) mozna przedstawić jako kombinacje liniowa wektora z \(\displaystyle{ W_{2}}\)
kazdy wektor z \(\displaystyle{ \RR^{4}}\) ma miec jednoznaczne przedstawienie w postaci kombinacji liniowej wektorow z \(\displaystyle{ W_1}\) i \(\displaystyle{ W_2}\)
Suma prosta podprzestrzeni
Kartezjusz pisze:Zobacz na ilu wektorach rozpięta jest \(\displaystyle{ W_{1}}\)?
czyli, musze poprostu sprawdzić liniowa niezaleznosc?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Suma prosta podprzestrzeni
Teraz nie zgadując liczysz wymiar drugiej łajzy tak-i badając niezależność
Suma prosta podprzestrzeni
Kartezjusz pisze:Teraz nie zgadując liczysz wymiar drugiej łajzy tak-i badając niezależność
kurde pogubiłam sie ;(
Czyli mamy tak, że \(\displaystyle{ dim W _{1} = 3}\) i
\(\displaystyle{ dimW _{2} =2.}\)
I teraz co?
Mam sprawdzić liniowa niezależność wektorów z \(\displaystyle{ W _{1}}\) i \(\displaystyle{ W _{2}}\) ??
I jeżeli wyjdzie że są to związek zachodzi?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Suma prosta podprzestrzeni
Nie ma szans zeby to byl iloczyn prosty, bo wymiary sie nei zgadzaja:
\(\displaystyle{ V = U +W \Rightarrow dim(V)=dim(W) + dim(U) - dim(U \cap W)}\)
Z tego wynika, ze \(\displaystyle{ W_1}\) i \(\displaystyle{ W_2}\) maja nietrywialna czesc wspolna, a stad juz wynika, ze \(\displaystyle{ R^{4}}\) nie moze byc ich suma prosta.DLaczego?
\(\displaystyle{ V = U +W \Rightarrow dim(V)=dim(W) + dim(U) - dim(U \cap W)}\)
Z tego wynika, ze \(\displaystyle{ W_1}\) i \(\displaystyle{ W_2}\) maja nietrywialna czesc wspolna, a stad juz wynika, ze \(\displaystyle{ R^{4}}\) nie moze byc ich suma prosta.DLaczego?
Suma prosta podprzestrzeni
leg14 pisze:Nie ma szans zeby to byl iloczyn prosty, bo wymiary sie nei zgadzaja:
\(\displaystyle{ V = U +W \Rightarrow dim(V)=dim(W) + dim(U) - dim(U \cap W)}\)
Z tego wynika, ze \(\displaystyle{ W_1}\) i \(\displaystyle{ W_2}\) maja nietrywialna czesc wspolna, a stad juz wynika, ze \(\displaystyle{ R^{4}}\) nie moze byc ich suma prosta.DLaczego?
Dlatego poniewać \(\displaystyle{ W _{1}}\) i \(\displaystyle{ W _{2}}\) bedą mieć wiecej niż jeden (wektor zerowy) wspólny element?
Suma prosta podprzestrzeni
leg14 pisze:Tak, ale z czym to sie kloci w definicji sumy prostej?
hmm no wlasnie z tym że jeżeli te podprzestrzenie byłyby sumą prostą to powinny mieć jeden wspolny wektor, wektor zerowy nalezący do\(\displaystyle{ R ^{4}}\) ?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Suma prosta podprzestrzeni
Tak, dlatego , ze jesli maja jakis inny wspolny to jego przedstawienie w tej sumie nie jest jednoznaczne, a tego wymaga definicja
Suma prosta podprzestrzeni
leg14 pisze:Tak, dlatego , ze jesli maja jakis inny wspolny to jego przedstawienie w tej sumie nie jest jednoznaczne, a tego wymaga definicja
Dziękuje Ci bardzo!
Chciałam jeszcze zapytać, czy jeżeli byłoby odwrotnie tzn wymiary w tym wzorze który podałeś by się zgadzały, to jest to równoznaczne z tym że związek zachodzi czy trzeba cos jeszcze sprawdzac?