Przestrzenie liniowe - dowód

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
snickers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 lis 2015, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Przestrzenie liniowe - dowód

Post autor: snickers »

Trzeba udowodnić, że podany zbiór jest przestrzenią liniową, określić wymiar i znaleźć jej bazę. Zupełnie nie wiem, jak się za to zabrać. Jakieś wskazówki?
a) \(\displaystyle{ {((x,y,z) e R^{3}; x+y+z=0)}}\)
b) \(\displaystyle{ {((x,y,z,t) e R^{4}; 2x-3t=0;3y+z=t;x-y=z)}}\)
miodzio1988

Przestrzenie liniowe - dowód

Post autor: miodzio1988 »

Z definicji. Jak ta definicja wygląda?
Awatar użytkownika
Yelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 560
Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 67 razy

Przestrzenie liniowe - dowód

Post autor: Yelon »

1. Przestrzeń liniową sprawdzasz punkt po punkcie z definicji:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Przestrze%C5%84_liniowa


2. Baza to maksymalny układ liniowo niezależny, czyli szukasz ile najwięcej możesz znaleźć takich wektorów. Wymiar przestrzeni liniowej to moc jej bazy, więc jak będziesz wiedział z ilu wektorów składa się baza, to będziesz znał wymiar.

3. Bazę masz z podpunktu drugiego, oczywiście możesz wypisać rózne bazy.
ODPOWIEDZ