Wyznaczenie wektora w równaniu macierzowym

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
blacha_joker
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 2 mar 2013, o 21:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Wyznaczenie wektora w równaniu macierzowym

Post autor: blacha_joker »

Czy jest ktoś w stanie pomóc mi z poniższym zadaniem?


Załóżmy, ze X jest macierzą rzędu pełnego. Dla każdego wektora \(\displaystyle{ l \in R^{p}}\) znajdź wektor \(\displaystyle{ a \in R^n}\) taki, że \(\displaystyle{ E(a^T*Y ) = l^T* \beta}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ \beta \in R^p}\). Czy istotne jest załózenie, ze X jest macierza rzedu pełnego? Jeśli tak, to dlaczego.

U nas macierz X jest macierzą obserwacji, a Y zmienną objaśnianą w modelu liniowym, więc wykorzystujemy takie równanie:
\(\displaystyle{ E(Y)=X \beta}\). Umiem przekształcić warunek w zadania do takiej postaci:

\(\displaystyle{ E(a^TY ) = l^T \beta \\
a^TE(Y)=l^T \beta \\
a^TX \beta = l^T \beta}\)

Skoro równość zachodzi dla dowolnego \(\displaystyle{ \beta \in R^p}\), to równanie upraszcza się do:

\(\displaystyle{ a^TX= l^T \\
X^Ta=l}\)


Jak z tego równania wyznaczyć a? Wiem, że X nie jest odwracalna, ale mam informacje o tym, że \(\displaystyle{ X^TX}\) jest odwracalna. Jest ktoś w stanie pomóc, bądź naprowadzić na rozwiązanie?-- 12 lis 2015, o 07:15 --Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Wyznaczenie wektora w równaniu macierzowym

Post autor: leg14 »

Skąd wniosek, ze \(\displaystyle{ X^TX}\)jest odwracalna
ODPOWIEDZ