Wyznacz brakujące elementy macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
patrakus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 7 cze 2015, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 6 razy

Wyznacz brakujące elementy macierzy

Post autor: patrakus »

Mam wyznaczyć brakujące elementy z tego działania
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&2&1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 1&2&3\\0&1&2\\0&0&1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} b\\2\\0\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0\end{bmatrix}}\)
Po przeliczeniu dostaję takie równanie \(\displaystyle{ a \cdot b + 4 \cdot a +4 = 0}\). Po dalszych przekształceniach dostaję \(\displaystyle{ b = -4 - \frac{4}{a}}\). Następnie po podstawieniu tej niewiadomej dostaję na końcu taki wynik \(\displaystyle{ a \cdot 0 = 0}\). Czy to jest już poprawny wynik w tym zadaniu czy coś przeinaczyłem/pominąłem? Jak sprawdzałem drugą niewiadomą to wyszło mi dla niej \(\displaystyle{ a = \frac{-4}{b + 4}}\) i też po podstawieniu dostałem taki sam wynik.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Wyznacz brakujące elementy macierzy

Post autor: SlotaWoj »

Jeżeli dobrze podałeś temat zadania, to rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ a=\frac{-4}{b+4}}\) i nic więcej nie można zrobić.
ODPOWIEDZ