Wyznacz (opisać) wszystkie macierze kwadratowe stopnia 2, które są odwrotne same do
siebie
Macierze kwadratowe odwrotne same do siebie
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Macierze kwadratowe odwrotne same do siebie
O jejku, to strasznie dużo liczenia...
Na dodatek obawiam się, że pomyliłeś się w rachowaniu...
Można zauważyć, że jeśli \(\displaystyle{ A = A^{-1}}\), to wtedy \(\displaystyle{ A^2 = I}\), gdzie \(\displaystyle{ I}\) to macierz identycznościowa. W takim razie \(\displaystyle{ 1 = \det I = \det AA^{-1} = \det A\cdot \det A^{-1} = \det A\cdot \det A = (\det A)^2}\), zatem \(\displaystyle{ |\det A| = 1}\). Jak wygląda odwrotna macierz do macierzy \(\displaystyle{ 2\times 2}\)?... Bardzo prosto, jeśli mamy macierz
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\), to wówczas
\(\displaystyle{ A^{-1} = \frac{1}{\det A}\cdot \left[\begin{array}{cc}d&-b\\-c&a\end{array}\right]}\).
Ponieważ nasz wyznacznik ma moduł jeden, to musi zachodzić równość:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] = \pm \left[\begin{array}{cc}d&-b\\-c&a\end{array}\right]}\).
Każda macierz, która spełnia tę równość, i tylko taka jest macierzą \(\displaystyle{ 2\times 2}\), która jest odwrotna sama do siebie.
Pozdrawiam
Na dodatek obawiam się, że pomyliłeś się w rachowaniu...
Można zauważyć, że jeśli \(\displaystyle{ A = A^{-1}}\), to wtedy \(\displaystyle{ A^2 = I}\), gdzie \(\displaystyle{ I}\) to macierz identycznościowa. W takim razie \(\displaystyle{ 1 = \det I = \det AA^{-1} = \det A\cdot \det A^{-1} = \det A\cdot \det A = (\det A)^2}\), zatem \(\displaystyle{ |\det A| = 1}\). Jak wygląda odwrotna macierz do macierzy \(\displaystyle{ 2\times 2}\)?... Bardzo prosto, jeśli mamy macierz
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\), to wówczas
\(\displaystyle{ A^{-1} = \frac{1}{\det A}\cdot \left[\begin{array}{cc}d&-b\\-c&a\end{array}\right]}\).
Ponieważ nasz wyznacznik ma moduł jeden, to musi zachodzić równość:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] = \pm \left[\begin{array}{cc}d&-b\\-c&a\end{array}\right]}\).
Każda macierz, która spełnia tę równość, i tylko taka jest macierzą \(\displaystyle{ 2\times 2}\), która jest odwrotna sama do siebie.
Pozdrawiam
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Macierze kwadratowe odwrotne same do siebie
co, ponieważ nie jest spełnione dla dowolnego a,b,c,d ,wymaga dalszego badania i daje dwa przypadki:jutrvy pisze: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] = \pm \left[\begin{array}{cc}d&-b\\-c&a\end{array}\right]}\).
A)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] = \left[\begin{array}{cc}d&-b\\-c&a\end{array}\right] \ \wedge \ ad-bc=1}\)
B)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right] = \left[\begin{array}{cc}-d&b\\c&-a\end{array}\right] \ \wedge \ ad-bc=-1}\)
Ich rozwiązania to te które podałem w poprzednim poście i poniższe, o których wtedy zapomniałem:
Ukryta treść: