przestrzeń liniowa
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 17 paź 2015, o 11:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
przestrzeń liniowa
Proszę o pomoc z zadaniem.
Udowodnić, że jeśli V jest przestrzenią liniową nad K, to:
\(\displaystyle{ \forall _{ \alpha \in K }\forall _{ v \in V} (- \alpha )v=-( \alpha )v= \alpha (-v)}\)
Udowodnić, że jeśli V jest przestrzenią liniową nad K, to:
\(\displaystyle{ \forall _{ \alpha \in K }\forall _{ v \in V} (- \alpha )v=-( \alpha )v= \alpha (-v)}\)
przestrzeń liniowa
No to jaki jest problem? Zapisz sobie jak te wektory wyglądają, później są to proste operacje
-
- Użytkownik
- Posty: 2283
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
przestrzeń liniowa
Powinno być chyba \(\displaystyle{ (-\alpha)v=-(\alpha v)=\alpha(-v)}\).
Co do pierwszej równości
\(\displaystyle{ \alpha v+(-\alpha)v=(\alpha+(-\alpha))v=0\cdot v=0}\)
I równość wynika z jednoznaczności elementu przeciwnego.
Co do pierwszej równości
\(\displaystyle{ \alpha v+(-\alpha)v=(\alpha+(-\alpha))v=0\cdot v=0}\)
I równość wynika z jednoznaczności elementu przeciwnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 11 paź 2015, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 98 razy
przestrzeń liniowa
Chyba nie ma potrzeby. W definicji przestrzeni liniowej zakłada się 'łączność' mnożenia przez skalar, więc \(\displaystyle{ (-\alpha)v=(-1 \cdot \alpha)v=-1(\alpha v)=-(\alpha v)}\).matmatmm pisze:Powinno być chyba \(\displaystyle{ (-\alpha)v=-(\alpha v)=\alpha(-v)}\).
Co do pierwszej równości
\(\displaystyle{ \alpha v+(-\alpha)v=(\alpha+(-\alpha))v=0\cdot v=0}\)
I równość wynika z jednoznaczności elementu przeciwnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 2283
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
przestrzeń liniowa
Ale skąd wiesz, że \(\displaystyle{ (-1)\cdot v= -v}\) ? W definicji przestrzeni liniowej jest tylko warunek, że \(\displaystyle{ 1\cdot v=v}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
przestrzeń liniowa
\(\displaystyle{ 0=v+(-v)=}\) z drugiej strony
\(\displaystyle{ 0=(1+(-1))v=1 \cdot v+(-1) \cdot v=v+(-1) \cdot v}\)z jednoznaczności el odwrotnego mamy "skąd wiesz"
\(\displaystyle{ 0=(1+(-1))v=1 \cdot v+(-1) \cdot v=v+(-1) \cdot v}\)z jednoznaczności el odwrotnego mamy "skąd wiesz"
przestrzeń liniowa
Dobry wieczór,
Czy ktoś może polecić materiały w Internecie, aby poczytać o bazie i podprzestrzeniach ?
Czy ktoś może polecić materiały w Internecie, aby poczytać o bazie i podprzestrzeniach ?