Równoważność macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Waszok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 8 cze 2014, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebcz
Podziękował: 17 razy

Równoważność macierzy.

Post autor: Waszok »

Znalazłem w internecie następujący fakt:
"Dwie macierze są równoważne wtedy i tylko wtedy, gdy ich rzędy są równe".
Jeśli chodzi o równoważność macierzy, to rozumiem ją w sensie poniższej definicji:
Macierze \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są równoważne, wtedy i tylko wtedy, gdy istnieją macierze odwracalne \(\displaystyle{ P}\),\(\displaystyle{ Q}\) takie, że \(\displaystyle{ P^{-1}AQ=B}\).
Moje pytanie brzmi, czy ten fakt jest prawdziwy, a jeśli tak, to na czym opiera się dowód, ewentualnie jak go przeprowadzić?

Być może tutaj chodzi wyłącznie o równoważność elementarną, tzn. że jedną z macierzy możemy uzyskać z drugiej stosując operacje elementarne na wierszach, bądź kolumnach?

Z góry dziękuję za odpowiedz:)
AdamL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 21 sty 2012, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin/Warszawa
Pomógł: 44 razy

Równoważność macierzy.

Post autor: AdamL »

Twierdzenie o postacji Jordana macierzy...
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Równoważność macierzy.

Post autor: leg14 »

Mozesz korzystajac z tw. , ze \(\displaystyle{ r(A \cdot B ) \le \min \left\{r(A),r(B) \right\}}\) latwo pokazac, ze przemnozenie macierzy przez macierz odwracalna nie zmienia jej rzedu
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, o 23:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ