Znajdź B i C
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 19 cze 2015, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 10 razy
Znajdź B i C
Witam ile będą wynosić współczynniki \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\) w takim równaniu:
\(\displaystyle{ 1=\frac{1}{10} (1+6+18)(B \cdot 1+C)(1 \cdot 2) \\
1=\frac{1}{10} (1+(-6)+18)(B \cdot (-1)+C)(-1 \cdot 2)}\)
\(\displaystyle{ 1=\frac{1}{10} (1+6+18)(B \cdot 1+C)(1 \cdot 2) \\
1=\frac{1}{10} (1+(-6)+18)(B \cdot (-1)+C)(-1 \cdot 2)}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, o 21:19 przez mechatronik1504, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 19 cze 2015, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 10 razy
Znajdź B i C
tak wygląda uproszczenie tego czy sie pomyliłem?
\(\displaystyle{ 3B+3C=-1,5}\)
\(\displaystyle{ -B+ C =-0,3}\)
\(\displaystyle{ 3B+3C=-1,5}\)
\(\displaystyle{ -B+ C =-0,3}\)
-
- Administrator
- Posty: 34242
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Znajdź B i C
Ja tu nie widzę ani jednego równania.mechatronik1504 pisze:Witam ile będą wynosić współczynniki \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\) w takim równaniu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{10} (1+6+18)(B \cdot 1+C)(1 \cdot 2) \\
\frac{1}{10} (1+(-6)+18)(B \cdot (-1)+C)(-1 \cdot 2)}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 19 cze 2015, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 19 cze 2015, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Znajdź B i C
Najlepiej doprowadzić to do takiej postaci, aby po jednej stronie równania były same niewiadome. Czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{5}=B+C \\ \frac{5}{13}=B-C \end{cases}}\)
Teraz z pierwszego równania wyznacz \(\displaystyle{ B}\), wstaw do drugiego.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{5}=B+C \\ \frac{5}{13}=B-C \end{cases}}\)
Teraz z pierwszego równania wyznacz \(\displaystyle{ B}\), wstaw do drugiego.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 19 cze 2015, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 10 razy
Znajdź B i C
Wczorajszy jestem, nie wychodzi mi, czyli wyznaczone B z pierwszego wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{5} -C}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 19 cze 2015, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 10 razy
Znajdź B i C
\(\displaystyle{ \frac{5}{13} = \frac{1}{5} -2C = \frac{5}{13} - \frac{1}{5}=-2C = \frac{12}{65}/-2}\) \(\displaystyle{ C=-\frac{6}{65}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 19 cze 2015, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 10 razy
Znajdź B i C
Dzięki Nie mam głowy dziś na przykładanie sie do takich rzeczy ;D
-- 25 paź 2015, o 23:09 --
Ale coś żle wychodzi gdy B jest \(\displaystyle{ \frac{19}{65}}\) a \(\displaystyle{ C = -\frac{6}{65}}\) podstawiłem do równania 1 i wychodzi \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) a nie 1
-- 25 paź 2015, o 23:09 --
Ale coś żle wychodzi gdy B jest \(\displaystyle{ \frac{19}{65}}\) a \(\displaystyle{ C = -\frac{6}{65}}\) podstawiłem do równania 1 i wychodzi \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) a nie 1