Kąt nachylenia prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 4 lip 2007, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
Kąt nachylenia prostej
Jak sprawdzić pod jakim kątem prosta x-2y = 0 przecina oś OX i jaki kąt tworzy z prostą y = x ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Kąt nachylenia prostej
\(\displaystyle{ x-2y=0 \\ y=\frac{1}{2}x tg\alpha=\frac{1}{2}}\)
Prosta x-2y=0 przecina oś OX pod kątem, którego tangens wynosi 1/2.
Prosta y=x jest nachylona pod kątem 45° do osi OX, zatem proste te przecinają się pod katem 45°-α, gdzie α jest wcześniej wyznaczonym katem.
Prosta x-2y=0 przecina oś OX pod kątem, którego tangens wynosi 1/2.
Prosta y=x jest nachylona pod kątem 45° do osi OX, zatem proste te przecinają się pod katem 45°-α, gdzie α jest wcześniej wyznaczonym katem.