Określić wektor

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Pospolitus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 20 cze 2014, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swiat
Podziękował: 14 razy

Określić wektor

Post autor: Pospolitus »

Określić wektor \(\displaystyle{ \vec{e}}\) leżący na jednej prostej z wektorem \(\displaystyle{ \vec{c}}\), gdzie moduł wektora \(\displaystyle{ \left|e\right|}\) równa się rzutowi wektora \(\displaystyle{ \vec{b}}\) na na wektor \(\displaystyle{ \vec{c}}\).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Określić wektor

Post autor: kerajs »

Określić wektor \(\displaystyle{ \vec{e}}\) leżący na jednej prostej z wektorem \(\displaystyle{ \vec{c}}\).
Przy tych danych nie sposób zrealizować podkreślony fragment zadania.

Dla treści:
Określić wektor \(\displaystyle{ \vec{e}}\) równoległy do wektora \(\displaystyle{ \vec{c}}\), gdzie moduł wektora \(\displaystyle{ \left|e\right|}\) równa się rzutowi wektora \(\displaystyle{ \vec{b}}\) na na wektor \(\displaystyle{ \vec{c}}\).
\(\displaystyle{ \vec{e}= \frac{ \vec{c} }{\left| \vec{c} \right| } \cdot \left| \vec{b} \right| \cdot \cos \left\{ \angle \left( \vec{b}, \vec{c} \right) \right\}= \frac{ \vec{c} \cdot \left( \vec{c} \circ \vec{b} \right) }{\left| \vec{c} \right| ^2 }}\)
ODPOWIEDZ