Dwa równania macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Maxxer1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 1 raz

Dwa równania macierzowe

Post autor: Maxxer1 »

Mam do rozwiązania takie dwa równania macierzowe. Czy moje rozumowanie jest poprawne?

\(\displaystyle{ AX=X+J\\
AX-X=J\\
(A-J)X=J\\
X=(A-J) ^{-1}J}\)


I drugie równanie:

\(\displaystyle{ BX-2B ^{-1}=A\\
BX=A+2B ^{-1}\\
X=B ^{-1}(A+2B ^{-1})}\)
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2015, o 15:35 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Enter to nie nowa linijka w LaTeX-u.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Dwa równania macierzowe

Post autor: Kartezjusz »

Tak. W końcu zbiór macierzy z dodawaniem tworzą nieprzemienny pierścień.
ODPOWIEDZ