nierównośc z rzędem macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

nierównośc z rzędem macierzy

Post autor: natkoza »

udowodnić nierówność \(\displaystyle{ r(A)+r(B)-n\leq r(AB)}\) dla \(\displaystyle{ A,B\in K_{n}^{n}}\)
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

nierównośc z rzędem macierzy

Post autor: Hania_87 »

ja to zrobiłam tak
macierz A i B są macierzami kwadratowymi n na n
po pomnożeniu AB jest dalej macierzą kwadratową n na n
największy możliwy rząd macierzy to n
jeżeli np \(\displaystyle{ r(A)=n}\) to \(\displaystyle{ n+r(B)-n=r(B)}\)
rząd macierzy B może być także równy n i wtedy rząd macierzy AB może być równy gdy jest n
\(\displaystyle{ n+n-n=n}\) w skrajnym przypadku występuje równość, gdy rząd macierzy jest możliwie największy, równy n

to nie jest jednak taki fachowy dowód

może ktoś inny to porządnie udowodni, jestem ciekawa jak to zrobić
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Pomógł: 99 razy

nierównośc z rzędem macierzy

Post autor: Lukasz_C747 »

Przykro mi, ale nic nie udowodniłaś. Naturalnym jest, że rząd macierzy nie może być większy od rzędu przestrzeni.

Wydaje mi się, że do zadani wystarczy pokazać, że rząd macierzy jest mniejszy równy od rzędu iloczynu macierzy. Poszukam, wydaje mi się, że kiedyś coś podobnego miałem na ćwiczeniach.
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

nierównośc z rzędem macierzy

Post autor: Hania_87 »

Widzę gołym okiem, że taka nierówność zachodzi, ale nie wiem jak to udowodnić

[ Dodano: 4 Lipca 2007, 22:45 ]
Trzeba coś pokombinować z bazami i jakoś je dobrać.

Niestety nie wiem jak
ODPOWIEDZ