Wektory wodzące

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mkopmkop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 wrz 2015, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wektory wodzące

Post autor: mkopmkop »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:

Dane są punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) o wektorach wodzących \(\displaystyle{ x_1 = (1, 0, 0)}\), \(\displaystyle{ x_2 = (0, 1, -1)}\).

a) Znaleźć odległość między nimi.

b) Znaleźć równanie prostej przechodzącej przez te punkty. Czy punkt o wektorze wodzącym \(\displaystyle{ (0, 1, 0)}\) leży na niej?

c) Znaleźć równanie płaszczyzny prostopadłej do wyznaczonej prostej i przechodzącej przez punkt o wektorze wodzącym \(\displaystyle{ (0, 1, 1)}\).
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2015, o 09:31 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wektory wodzące

Post autor: a4karo »

A w ogóle zajrzałeś do podręcznika? Podobnych zadań z rozwiązaniami znajdziesz mnóstwo.
mkopmkop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 wrz 2015, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wektory wodzące

Post autor: mkopmkop »

Niestety nie znalazłem podobnych zadań z rozwiązaniami. Jeśli masz link do takich zadań, to będzie on pomocny.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wektory wodzące

Post autor: a4karo »

Weź dowolny podręcznik
mkopmkop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 wrz 2015, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wektory wodzące

Post autor: mkopmkop »

W podpunkcie a) liczę odległość odejmując od wektora x2 wektor x1, a otrzymany wynik potęguję pod pierwiastkiem.

Jednak jaki wynik otrzymam w tym przypadku - odejmując te wektory mamy:
\(\displaystyle{ x2 - x1 = (0, 1, -1) - (1, 0, 0) = 0 - 1, 1 - 0, -1 - 0 = (-1, 1, -1)}\)

Nie otrzymuję konkretnej liczby.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wektory wodzące

Post autor: a4karo »

Oj, chyba nie odróżniasz pojęcia punkcty \(\displaystyle{ (a,b,c)}\) od wektora \(\displaystyle{ [a,b,c]}\).

Poczytaj o tym zanim zapytasz.

Wektor nie jest liczbą, więc w wyniku odejmowania wektorów nie dostaniesz liczby. Ale długość tej różnicy jest konkretną liczbą, którą dostaniesz używając wzoru na długośc wektora.
mkopmkop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 wrz 2015, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wektory wodzące

Post autor: mkopmkop »

Korzystając z tego wzoru otrzymuję \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\).
To poprawny wynik?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wektory wodzące

Post autor: a4karo »

tak
ODPOWIEDZ