Algebra liniowa- układ równań
Algebra liniowa- układ równań
Wyznaczyć rozwiązania układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x_1+x_2-\,-2x_3=2 \\ x_1-2x_2+x_3=4 \\ 3x_1-3x_2-x_3=0 \end{cases}}\)
Proszę o pomoc, tylko tego elementu brakuje mi do kompletu wiedzy i analogii w tym dziale matematyki.
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x_1+x_2-\,-2x_3=2 \\ x_1-2x_2+x_3=4 \\ 3x_1-3x_2-x_3=0 \end{cases}}\)
Proszę o pomoc, tylko tego elementu brakuje mi do kompletu wiedzy i analogii w tym dziale matematyki.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2015, o 01:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Algebra liniowa- układ równań
Po pierwsze: używaj latexa:
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x_1+x_2+2x_3=2 \\ x_1-2x_2+x_3=4 \\ 3x_1-3x_2-x_3=0 \end{cases}}\)
Tutaj masz poradnik do niego: latex.htm
Po drugie: zapoznaj się z tym:
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x_1+x_2+2x_3=2 \\ x_1-2x_2+x_3=4 \\ 3x_1-3x_2-x_3=0 \end{cases}}\)
Tutaj masz poradnik do niego: latex.htm
Po drugie: zapoznaj się z tym:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wzory_Cramera
Algebra liniowa- układ równań
Hm. Dziękuję za podanie podpowiedzi. mam natomiast pytanie, czy jest możliwość podania rozwiązania w celu zweryfikowania poprawności moich działań ? Rano muszę mieć komplet informacji w tym temacie... Sprawa bardzo pilna...
Algebra liniowa- układ równań
Mi wyszło:
\(\displaystyle{ x_1=- \frac{2}{5} \ x_2=- \frac{28}{25} \ x_3= \frac{54}{25}}\)
\(\displaystyle{ x_1=- \frac{2}{5} \ x_2=- \frac{28}{25} \ x_3= \frac{54}{25}}\)
Ostatnio zmieniony 18 sie 2015, o 19:15 przez PLrc, łącznie zmieniany 2 razy.
Algebra liniowa- układ równań
okej..coś u mnie jest nie tak, istnieje możliwość podania ścieżki do rozwiązania ?
Algebra liniowa- układ równań
Nie wiem, czy się nie pomyliłaś ze znakiem przy \(\displaystyle{ x_3}\) w pierwszym równaniu w swoim pierwszym poście...
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Algebra liniowa- układ równań
Chcesz rozwiazania, to wklep sobie równanie w WolframAlpha albo w jeden z dostepnych na Webie rozwiązywaczy układów równań. Szkoda zawracac ludziom głowę.
Swoja droga zazdroszczę dobrego samopoczucia, gdy piszesz
Swoja droga zazdroszczę dobrego samopoczucia, gdy piszesz
tylko tego elementu brakuje mi do kompletu wiedzy i analogii w tym dziale matematyki
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Algebra liniowa- układ równań
Z ostatniego równania możesz wyznaczyć \(\displaystyle{ x_3 = 3(x_2 - x_1)}\) i wstawić do dwóch pierwszych równań, co sprowadzi zadanie do układu dwóch równań z dwoma niewiadomymi.
Algebra liniowa- układ równań
Okej. Już wszystko się zgadza. Dziękuję za pomoc.
Nie będę się odnosiła chyba do komentarza dotyczącego mojego samopoczucia... ;P
Pozdrawiam.
Nie będę się odnosiła chyba do komentarza dotyczącego mojego samopoczucia... ;P
Pozdrawiam.
Algebra liniowa- układ równań
Hehe, na tym forum nie używanie latexa i proszenie o rozwiązanie zadania, bez żadnego wkładu własnego bardzo tiltuje ludzi Pamiętaj o tym, gdy będziesz zakładała następny temat.