Ciekawe równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ftims
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 cze 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Ciekawe równanie macierzowe

Post autor: ftims »

Czy mógłby ktoś mi pomóc z tym zadaniem??

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\2&6\end{array}\right]}\) * \(\displaystyle{ X^{-1}}\) * \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}2&1\\1&3\end{array}\right]^{-1}}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}2&1\\1&0\end{array}\right]^{T}}\)

Wyszły mi w wyniku wyjątkowo dziwne liczby, które sugerują, że chyba robię coś źle...
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Ciekawe równanie macierzowe

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ X^{-1}=\left[\begin{array}{cc}1&2\\2&6\end{array}\right]^{-1} ft[\begin{array}{cc}2&1\\1&0\end{array}\right]\cdot ft[\begin{array}{cc}2&1\\1&3\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ X^{-1}=\left[\begin{array}{cc}3&-1\\-1& \frac{1}{2} \end{array}\right]\cdot ft[\begin{array}{cc}2&1\\1&0\end{array}\right]\cdot ft[\begin{array}{cc}2&1\\1&3\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ X^{-1}=\left[\begin{array}{cc}13&14\\-4& -\frac{9}{2} \end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{cc} \frac{9}{5}&\frac{28}{5}\\ -\frac{8}{5}& -\frac{26}{5} \end{array}\right]}\)
ftims
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 cze 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Ciekawe równanie macierzowe

Post autor: ftims »

Bardzo ładnie się wszystko poskracało, a ja się tyle z tym męczyłem. Dzięki
ODPOWIEDZ