Problem z policzeniem rzędu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
VitGryfny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 paź 2014, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Problem z policzeniem rzędu

Post autor: VitGryfny »

Moje obliczenia wskazują, że rząd wynosi 3 natomiast Wolfram mówi 2.

\(\displaystyle{ \left[
\begin{matrix}
1&3&-4\\
3&2&-1\\
1&-4&7\\
\end{matrix}
\right]}\)


Wyzerowałem jedną z kolumn i otrzymałem jak poniżej:

\(\displaystyle{ \left[
\begin{matrix}
1&3&-4\\
0&-7&11\\
0&-7&28\\
\end{matrix}
\right]}\)


Skreślam wiersz i kolumnę względem jedynki za pomocą której zerowałem kolumnę i wyliczam wyznacznik macierzy 2x2, czyli przedstawionej poniżej:

\(\displaystyle{ \left[
\begin{matrix}
-7&11\\
-7&28\\
\end{matrix}
\right]}\)


A zatem:
\(\displaystyle{ -7 \cdot 28 - 11 \cdot (-7) = 119}\) - wyznacznik różny od zera a zatem jej rząd to 2

Ze skreślenia otrzymuję rząd 1 a zatem:

\(\displaystyle{ 1 + 2 = 3}\)

Wyznacznik macierzy wyjściowej 3x3 wynosi 0. Czy istnieje jakaś zasada, że jeżeli wyznacznik = 0 to na pewno macierz nie będzie miała maksymalnej możliwej liczby wektorów niezależnych?

Pozdrawiam,
Witek
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Problem z policzeniem rzędu

Post autor: Premislav »

Czy istnieje jakaś zasada, że jeżeli wyznacznik = 0 to na pewno macierz nie będzie miała maksymalnej możliwej liczby wektorów niezależnych?
Tak.
A Twoje przejście od pierwszej do drugiej macierzy jest błędne, zastanów się, czemu (konkretnie trzeci wiersz jest źle; może powtórz towarzyszące temu rachunki?).
VitGryfny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 paź 2014, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Problem z policzeniem rzędu

Post autor: VitGryfny »

Widzę błąd. Zamiast 28 powinno być 11.

Dziękuję serdecznie!

Witek
ODPOWIEDZ