Metoda Gaussa- Dolittlea

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
refluks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: USA
Podziękował: 47 razy

Metoda Gaussa- Dolittlea

Post autor: refluks »

Witam, Mam macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}3&2&-3&-2\\2&2&-4&-3\\-2&4&-1&-3\\2&3&3&-1\end{array}\right]}\)

I policzylem macierze \(\displaystyle{ L U}\)

\(\displaystyle{ L}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&0\\ \frac{2}{3} &1&0&0\\-5&21&1&0\\ \frac{-2}{3} & \frac{13}{2} & \frac{7}{13} &1\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ U}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}3&2&-3&-2\\0& \frac{2}{3} &-2& \frac{-5}{3} \\0&0&26&22\\0&0&0& \frac{-87}{26} \end{array}\right]}\)

Co tu moze byc bledem?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Metoda Gaussa- Dolittlea

Post autor: SlotaWoj »

W iloczynie \(\displaystyle{ L\mbox{·}U}\):
  • \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
    3&2&-3&-2 \\
    2&2&-4&-3 \\
    {\red{-15}}&4&-1&-3 \\
    {\red{-2}}&3&3&-1
    \end{bmatrix}}\)
to jest inne niż powinno.
ODPOWIEDZ