Macierz formy kwadratowej w bazie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kuba_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 maja 2013, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 123
Podziękował: 6 razy

Macierz formy kwadratowej w bazie

Post autor: kuba_ »

Mam znaleźć macierz formy kwadratowej\(\displaystyle{ h((x,y))=-x^2+6xy-7y^2}\) w bazie\(\displaystyle{ (2,1),(3,1)}\). Czy mogę to zrobić następująco?

Wyznaczam formę dwuliniową symetryczną otrzymując \(\displaystyle{ f((x_{1},y_{1}),(x_{2},y_{2}))=-x_{1}x_{2}+3x_{2}y_{1}+3x_{1}y_{2}-7y_{1}y_{2}}\) i wyznaczam macierz tej formy dwuliniowej w podanej bazie:
\(\displaystyle{ f((2,1),(2,1))=1}\)
\(\displaystyle{ f((2,1),(3,1))=2}\)
\(\displaystyle{ f((3,1),(3,1))=2}\)
otrzymując \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\2&2\end{array}\right]}\).

Proszę o rozwianie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Macierz formy kwadratowej w bazie

Post autor: Poszukujaca »

Macierz formy kwadratowej jest taka sama jak macierz formy dwuliniowej symetrycznej odpowiadającej jej.

Jest dobrze.
ODPOWIEDZ