Witam!
Chciałbym rozwiązać równanie:
A^{T}X+B=C.
Nie jestem pewien czy można transponować obustronie
A^{T}X=B-C
AX=(B-C)^{T} /*A^{-1}
EX=(B-C)^{T}*A^{-1}
Dobrze?
A do T*X +B=C
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
A do T*X +B=C
Hmm, moim zdaniem wynik to:
\(\displaystyle{ X\,=\, \big({A^{T}}\big)^{-1}\big(C-B\big)}\)....
\(\displaystyle{ X\,=\, \big({A^{T}}\big)^{-1}\big(C-B\big)}\)....
- Amon-Ra
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
A do T*X +B=C
Oczywiście, rację ma Sir George. Lukasz_C747, nie możesz wykonać takiej operacji - jeżeli transponujesz obustronnie, to po lewej stronie równości jest przecierz transpozycja iloczynu .
Idąc twoim tropem:
\(\displaystyle{ A^T X=C-B \\ (A^T X)^T=(C-B)^T \\ X^T A = (C-B)^T \\ X^T A A^{-1}=(C-B)^T A^{-1} \\ X^T = (C-B)^T A^{-1} \\ X=(X^T )^T = ((C-B)^T A^{-1})^T \\ X=(A^{-1})^T(C-B)}\)
Korzystając z tego, że operacje transpozycji i odwracania można składać w dowolnej kolejności, \(\displaystyle{ X=(A^T)^{-1} (C-B)}\).
Idąc twoim tropem:
\(\displaystyle{ A^T X=C-B \\ (A^T X)^T=(C-B)^T \\ X^T A = (C-B)^T \\ X^T A A^{-1}=(C-B)^T A^{-1} \\ X^T = (C-B)^T A^{-1} \\ X=(X^T )^T = ((C-B)^T A^{-1})^T \\ X=(A^{-1})^T(C-B)}\)
Korzystając z tego, że operacje transpozycji i odwracania można składać w dowolnej kolejności, \(\displaystyle{ X=(A^T)^{-1} (C-B)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy