Jak sie rozwiazuje taka macierz tymi metodami
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: USA
- Podziękował: 47 razy
Jak sie rozwiazuje taka macierz tymi metodami
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-3&2&-3&-2\\2&2&-4&-3\\-2&4&-1&-3\\-2&3&3&-1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ X= \begin{bmatrix} 5\\-3\\-1\\9\end{bmatrix}}\)
Mam tą macierz rozwiazac metoda eliminacji gaussa, gaussa-jordana, gaussa-dolittle'a oraz gaussa-jacobiego.
Ktos wie jak je zrobic? Przydalby mi sie przynajmniej przyklad z tym X bo nie mam pojecia co powinnienem z nim zrobic.
\(\displaystyle{ X= \begin{bmatrix} 5\\-3\\-1\\9\end{bmatrix}}\)
Mam tą macierz rozwiazac metoda eliminacji gaussa, gaussa-jordana, gaussa-dolittle'a oraz gaussa-jacobiego.
Ktos wie jak je zrobic? Przydalby mi sie przynajmniej przyklad z tym X bo nie mam pojecia co powinnienem z nim zrobic.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Jak sie rozwiazuje taka macierz tymi metodami
Macierzy się nie rozwiązuje - rozwiązuje się zadania. Jakie jest Twoje zadanie? Jakie by nie było, polecenie sugeruje, że musisz użyć każdej z wyżej wspomnianych metod, a te są algorytmiczne i były zapewne omówione na wykładzie. Oczekujesz, że umieścimy tutaj tak żmudne rachunki?
A co zrobić? Przeczytać to co było na wykładzie.
A co zrobić? Przeczytać to co było na wykładzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: USA
- Podziękował: 47 razy
Jak sie rozwiazuje taka macierz tymi metodami
Polecenie to Rozwiaż uklad rownan liniowych przy pomocy metody eliminacji Gaussa
Nie oczekuje, ale potrzebuje ewentualnie jakiegos przykladu jak tego typu zadanie sie robi, nie mam notatek
Nie oczekuje, ale potrzebuje ewentualnie jakiegos przykladu jak tego typu zadanie sie robi, nie mam notatek
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Jak sie rozwiazuje taka macierz tymi metodami
Na youtube filmów od groma. Na przykład,
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=8qtQmx7fG9U
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: USA
- Podziękował: 47 razy
Jak sie rozwiazuje taka macierz tymi metodami
ale konkretnie co oznacza to \(\displaystyle{ X}\) i co sie z tym robi, to jest moze wynik po znaku \(\displaystyle{ =}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Jak sie rozwiazuje taka macierz tymi metodami
To powinno jasno wynikać z kontekstu zadania lub jego treści. Podana przez Ciebie treść pozwala jedynie snuć domysły.refluks pisze:ale konkretnie co oznacza to \(\displaystyle{ X}\) i co sie z tym robi,
Może...refluks pisze: to jest moze wynik po znaku \(\displaystyle{ =}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Jak sie rozwiazuje taka macierz tymi metodami
Pewnie miało wyglądać to tak :
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-3&2&-3&-2\\2&2&-4&-3\\-2&4&-1&-3\\-2&3&3&-1\end{array}\right] \cdot X= \begin{bmatrix} 5\\-3\\-1\\9\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-3&2&-3&-2\\2&2&-4&-3\\-2&4&-1&-3\\-2&3&3&-1\end{array}\right] \cdot X= \begin{bmatrix} 5\\-3\\-1\\9\end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: USA
- Podziękował: 47 razy
Jak sie rozwiazuje taka macierz tymi metodami
Nie zadne mnozenie, jest po prostu przerwa miedzy ta macierza a \(\displaystyle{ x}\). Dalem screena jak to wyglada, ale zostal wykasowany
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Jak sie rozwiazuje taka macierz tymi metodami
Został wykasowany, ale nadal można go zobaczyć w Koszu.
I jest tam treść zadania której nie napisałeś: ,,Rozwiąż układ równań liniowych metodą eliminacji Gaussa.'
Oznacza to że trzy poniższe zapisy macierzowe:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-3&2&-3&-2\\2&2&-4&-3\\-2&4&-1&-3\\-2&3&3&-1\end{array}\right] \cdot X= \begin{bmatrix} 5\\-3\\-1\\9\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-3&2&-3&-2\\2&2&-4&-3\\-2&4&-1&-3\\-2&3&3&-1\end{array}\right] X= \begin{bmatrix} 5\\-3\\-1\\9\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-3&2&-3&-2\\2&2&-4&-3\\-2&4&-1&-3\\-2&3&3&-1\end{array}\right] \begin{bmatrix} x_1\\x_2\\x_3\\x_4\end{bmatrix}= \begin{bmatrix} 5\\-3\\-1\\9\end{bmatrix}}\)
(opisujące układ czterech równań z czterema niewiadomymi) są równoważne.
Wiele osób na forum potrafi rozwiązać układ wzmiankowanymi metodami, ale nikt nie chce marnować na to sporej ilości swojego czasu.
Tu rozwiązanie drugą metodą, które uzmysłowi Ci czego oczekujesz:
I jest tam treść zadania której nie napisałeś: ,,Rozwiąż układ równań liniowych metodą eliminacji Gaussa.'
Oznacza to że trzy poniższe zapisy macierzowe:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-3&2&-3&-2\\2&2&-4&-3\\-2&4&-1&-3\\-2&3&3&-1\end{array}\right] \cdot X= \begin{bmatrix} 5\\-3\\-1\\9\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-3&2&-3&-2\\2&2&-4&-3\\-2&4&-1&-3\\-2&3&3&-1\end{array}\right] X= \begin{bmatrix} 5\\-3\\-1\\9\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-3&2&-3&-2\\2&2&-4&-3\\-2&4&-1&-3\\-2&3&3&-1\end{array}\right] \begin{bmatrix} x_1\\x_2\\x_3\\x_4\end{bmatrix}= \begin{bmatrix} 5\\-3\\-1\\9\end{bmatrix}}\)
(opisujące układ czterech równań z czterema niewiadomymi) są równoważne.
Wiele osób na forum potrafi rozwiązać układ wzmiankowanymi metodami, ale nikt nie chce marnować na to sporej ilości swojego czasu.
Tu rozwiązanie drugą metodą, które uzmysłowi Ci czego oczekujesz:
Kod: Zaznacz cały
http://calcoolator.pl/uklad_rownan_matoda_gaussa_jordana.html#solve-using-Gauss-Jordan-elimination%28{{-3,2,-3,-2,5},{2,2,-4,-3,-3},{-2,4,-1,-3,-1},{-2,3,3,-1,9}}%29
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: USA
- Podziękował: 47 razy
Jak sie rozwiazuje taka macierz tymi metodami
Ale nadal nie wiem co mam zrobic z tym \(\displaystyle{ x}\)
To \(\displaystyle{ x}\) ktore mam w zadaniu jest wynikiem rownania tak jak tutaj w podanym linku \(\displaystyle{ -1; -1; 4}\)?-- 1 lip 2015, o 22:02 --A moze ta macierz X dopisuje jako 5 kolumne?
Kod: Zaznacz cały
http://www.naukowiec.org/wiedza/matematyka/metoda-eliminacji-gaussa_621.html