Bardzo proszę o pomoc przy zadaniu z znajdowania współrzędnych wektora w nowej bazie za pomocą macierzy przejścia w przestrzeniach rzeczywistych.
Dana jest macierz przejścia \(\displaystyle{ A}\) z bazy \(\displaystyle{ {s _{i} }}\) do bazy \(\displaystyle{ {n_{i}}}\) oraz wektor w. Znajdź jego współrzędne w bazie \(\displaystyle{ {n_{i}}}\).
\(\displaystyle{ A= \left[ \begin{array}{ccc} 2 & 4 & 4\\ 2 & 5 & -3 \\ -1 & 4 & -4 \end{array} \right] \right]}\) oraz wektor: \(\displaystyle{ W = 2s_{1}+10s _{2} +7s _{3}}\)
Dobra, w każdym przypadku zadanie rozwiązuje się tak, że współrzędne wektora w nowej bazie obliczamy z wzoru:
\(\displaystyle{ y= A^{-1} a}\),
no ale wiadomo że to będzie równe:
\(\displaystyle{ Ay=b}\)
Mam podaną odpowiedź do tego zadania:
\(\displaystyle{ w = n _{1} + n _{2} - n _{3}}\)
Nie rozumiem, skąd wzięło się to \(\displaystyle{ b}\), oraz skąd wziął się wynik.. co przez co zostało przemnożone/obliczone/etc, tak żeby nie trzeba było liczyć macierzy odwrotnej.
Znajdowanie współrzędnych wektora w nowej bazie.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 28 cze 2015, o 23:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Pomógł: 3 razy
Znajdowanie współrzędnych wektora w nowej bazie.
b wzięło się z ze zwykłej pomyłki. Druga równość jest po prostu pierwszą pomnożoną lewostronnie przez A.Nie rozumiem, skąd wzięło się to b
Bez liczenia macierzy odwrotnej się nie obędzie. Dlaczego? Bo do obliczenia wektora chcesz wiedzieć podstawić \(\displaystyle{ n_i}\) za \(\displaystyle{ s_i}\), czyli znać przejście z \(\displaystyle{ n_i}\) do \(\displaystyle{ s_i}\), więc przejść w odwrotną stronę niż "kierunek" macierzy przejścia A.kąd wziął się wynik.. co przez co zostało przemnożone/obliczone/etc, tak żeby nie trzeba było liczyć macierzy odwrotnej.
Jak już policzysz macierz odwrotną do A, to obliczenie zadania jest bardzo proste - musisz tylko dobrze zrozumieć definicję macierzy przejścia. W i-tej kolumnie masz zapisane współrzędne stojące przy wektorach bazowych ze starej bazy dla i-tego wektora bazowego z nowej bazy. I tak
\(\displaystyle{ n_1=2s_1+2s_2-1s_3}\),
bo w pierwszej kolumnie A (a więc odpowiadającym dla pierwszego wektora bazowego \(\displaystyle{ n_i}\) z "nowej bazy") masz 2, 2 i -1. Jak będziesz miał \(\displaystyle{ A^{-1}}\), będziesz mógł w ten sposób sczytać wzory na \(\displaystyle{ s_i}\) uzależnione od \(\displaystyle{ n_i}\) i do swojego wektora te wzory podstawić by uzyskać wynik
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 10 sty 2013, o 13:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
Znajdowanie współrzędnych wektora w nowej bazie.
Dzięki za odpowiedź, Twoja koncepcja rozwiązania na pewno jest dobra, ale rachunkowo bardziej skomplikowana. Da się to zrobić szybciej.
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc} 2 & 4 & 4\\ 2 & 5 & -3 \\ -1 & 4 & -4 \end{array} \right] \right]}\) \(\displaystyle{ *
\left[ \begin{array}{ccc} \alpha_{1} \\ \alpha_{2}\\ \alpha_{3} \end{array} \right] \right]=
\left[ \begin{array}{ccc} \ 2 \\ \ 10 \\ \ 7 \end{array} \right] \right]}\)
No i z tego mi wynika bardzo prosty układ równań z 3 niewiadomymi.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\alpha_{1}+ 4\alpha_{2} + 4\alpha_{3}=2\\ 2\alpha_{1}+ 5\alpha_{2} + -3\alpha_{3}=10\\ -1\alpha_{1}+ 4\alpha_{2} - 4\alpha_{3}=7\end{cases}}\)
czyli: \(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha_{1} = 1\\ \alpha_{2} = 1\\ \alpha_{3} =-1\end{cases}}\)
czyli: \(\displaystyle{ W = 2s_{1}+10s _{2} +7s _{3}}\) - stary
to nowy: \(\displaystyle{ W = \alpha_{1} \vec{} n_{1}+\alpha_{1} \vec{} n _{2} +\alpha_{1} \vec{} n _{3}}\)
czyli ostatecznie: \(\displaystyle{ W = n_{1}+ n_{2} - n _{3}}\)
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc} 2 & 4 & 4\\ 2 & 5 & -3 \\ -1 & 4 & -4 \end{array} \right] \right]}\) \(\displaystyle{ *
\left[ \begin{array}{ccc} \alpha_{1} \\ \alpha_{2}\\ \alpha_{3} \end{array} \right] \right]=
\left[ \begin{array}{ccc} \ 2 \\ \ 10 \\ \ 7 \end{array} \right] \right]}\)
No i z tego mi wynika bardzo prosty układ równań z 3 niewiadomymi.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\alpha_{1}+ 4\alpha_{2} + 4\alpha_{3}=2\\ 2\alpha_{1}+ 5\alpha_{2} + -3\alpha_{3}=10\\ -1\alpha_{1}+ 4\alpha_{2} - 4\alpha_{3}=7\end{cases}}\)
czyli: \(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha_{1} = 1\\ \alpha_{2} = 1\\ \alpha_{3} =-1\end{cases}}\)
czyli: \(\displaystyle{ W = 2s_{1}+10s _{2} +7s _{3}}\) - stary
to nowy: \(\displaystyle{ W = \alpha_{1} \vec{} n_{1}+\alpha_{1} \vec{} n _{2} +\alpha_{1} \vec{} n _{3}}\)
czyli ostatecznie: \(\displaystyle{ W = n_{1}+ n_{2} - n _{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 28 cze 2015, o 23:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Pomógł: 3 razy
Znajdowanie współrzędnych wektora w nowej bazie.
Jest dokładnie tak samo rachunkowo skomplikowana. Tak czy siak rozwiązujesz układ trzech równań z trzema niewiadomymi, czyli dokładnie to samo co musiałbyś zrobić do policzenia macierzy odwrotnej.Twoja koncepcja rozwiązania na pewno jest dobra, ale rachunkowo bardziej skomplikowana. Da się to zrobić szybciej.
Znajdowanie współrzędnych wektora w nowej bazie.
Mam podobne pytanie co kolega wyżej, mianowicie:
Znaleźć macierz przejścia z bazy \(\displaystyle{ {{s _{i} }}}\) do bazy \(\displaystyle{ {{n_{i}}}}\), a następnie współrzędne wektora \(\displaystyle{ \overrightarrow{u}=a \cdot \overrightarrow{ n_{1} } + 2a \cdot \overrightarrow{n _{2} }}\) w bazie \(\displaystyle{ {s _{i} }, \overrightarrow{ s_{1} }=[-1;4],
\overrightarrow{ s_{2} }=[-1,;5], \overrightarrow{ n_{1} }=[-2,8], \overrightarrow{ n_{2} }=[4,-20]}\). Policzyłem macierz przejścia:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc} 2 & 0 \\ 0 & -4 \end{array} \right] \right]}\)
W jaki sposób policzyć teraz współrzędne wektora \(\displaystyle{ \overrightarrow{u}}\) ?
Znaleźć macierz przejścia z bazy \(\displaystyle{ {{s _{i} }}}\) do bazy \(\displaystyle{ {{n_{i}}}}\), a następnie współrzędne wektora \(\displaystyle{ \overrightarrow{u}=a \cdot \overrightarrow{ n_{1} } + 2a \cdot \overrightarrow{n _{2} }}\) w bazie \(\displaystyle{ {s _{i} }, \overrightarrow{ s_{1} }=[-1;4],
\overrightarrow{ s_{2} }=[-1,;5], \overrightarrow{ n_{1} }=[-2,8], \overrightarrow{ n_{2} }=[4,-20]}\). Policzyłem macierz przejścia:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc} 2 & 0 \\ 0 & -4 \end{array} \right] \right]}\)
W jaki sposób policzyć teraz współrzędne wektora \(\displaystyle{ \overrightarrow{u}}\) ?