Opis parametryczny prostej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
InYourHead
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 21 mar 2015, o 14:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 25 razy

Opis parametryczny prostej

Post autor: InYourHead »

Podaj opis parametryczny prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P=(-1,0,3)}\) i równoległej do wektora \(\displaystyle{ v=[2,-1,5]}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ R^3}\)


Jak takie zadanie ugryźć?
szw1710

Opis parametryczny prostej

Post autor: szw1710 »

Przeczytać o równaniu parametrycznym prostej w przestrzeni.
InYourHead
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 21 mar 2015, o 14:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 25 razy

Opis parametryczny prostej

Post autor: InYourHead »

Takiej odpowiedzi oczekiwałem.
Awatar użytkownika
GooDDay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 cze 2015, o 23:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przestrzeń R3

Opis parametryczny prostej

Post autor: GooDDay »

Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ x = p + t \vec{u}}\), gdzie p to punkt należący do prostej, a \(\displaystyle{ \vec{u}}\) - wektor kierunkowy prostej.
ODPOWIEDZ