Uzbierało mi się trochę wątpliwości związanych z algebrą i z pewnymi pojęciami, zbieram je tutaj, żeby nie tworzyć mnóstwa tematów:
1. Kiedy mówimy, że układ jest układem Cramerowskim? Wystarczy powiedzieć, że wyznacznik główny macierzy jest różny od zera?
2. Definicją sumy dwóch podprzestrzeni \(\displaystyle{ V_1}\) i \(\displaystyle{ V_2}\) to zapis \(\displaystyle{ V_1 + V_2= V_1 \cup V_2 - V_1 \cap V_2}\)?
3. Podaj definicję bazy ortogonalnej przestrzeni względem (pewnego) funkcjonału dwuliniowego. Jak brzmi taka definicja?
4.Do sprawdzenia, czy funkcjonał dwuliniowy jest iloczynem skalarnym, sprawdzamy dodatnią określoność funkcjonału?
5.No i zadanie, na które nie mam szybkiego pomysłu:
Wykorzystując własność iloczynu skalarnego oblicz odległość punktu A od prostej
przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\) w przestrzeni afinicznej\(\displaystyle{ R^3}\), gdzie \(\displaystyle{ A=(1,1,1)
, B=(2,2,1)
, C= (1,2,2).}\)
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc i cierpliwość
Trochę różnych pytań
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 21 mar 2015, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 25 razy
Trochę różnych pytań
Ostatnio zmieniony 21 cze 2015, o 11:16 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Trochę różnych pytań
1. Nie. Układ Cramerowski to taki, w którym liczba niewiadomych równa się liczbie równań.
Natomiast ten dodatkowy warunek, o którym napisałeś, to zgodnie z twierdzeniem Cramera - informuje nas ponadto, że układ taki ma dokłądnie jedno rozwiązanie.
Natomiast ten dodatkowy warunek, o którym napisałeś, to zgodnie z twierdzeniem Cramera - informuje nas ponadto, że układ taki ma dokłądnie jedno rozwiązanie.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Trochę różnych pytań
2) Nie. \(\displaystyle{ V+U=\{v+u: v\in V\wedge u\in U\}}\).
3) Na czystą logikę - baza jest ortogonalna, gdy wartość funkcjonału na dwóch różnych wektorach z bazy jest zerowa.
4) Sprawdzamy wszystkie warunki iloczynu, które nie są związane z formą dwuliniową.
5) Istnieje wzorek pozwalający wyznaczyć rzut prostopadły punktu na prostą - wzorek ten zawiera iloczyny skalarne.
3) Na czystą logikę - baza jest ortogonalna, gdy wartość funkcjonału na dwóch różnych wektorach z bazy jest zerowa.
4) Sprawdzamy wszystkie warunki iloczynu, które nie są związane z formą dwuliniową.
5) Istnieje wzorek pozwalający wyznaczyć rzut prostopadły punktu na prostą - wzorek ten zawiera iloczyny skalarne.