Witam, nie mam pojęcia jak zabrać się za następujące zadanie:
Dane są wektory \(\displaystyle{ v _{1}=(1,0,-2,-1,0), v _{2}=(0,1,1,1,0)}\) oraz \(\displaystyle{ w=(1,1,1)}\) wraz z przekształceniem liniowym \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0&1&-2\\0&0&1&-2&6\\0&0&-1&2&-6\end{bmatrix}}\)
Jak sprawdzić, czy wektory \(\displaystyle{ v _{1},v _{2} \in kerF}\), a \(\displaystyle{ w \in imF}\) i czy \(\displaystyle{ v _{1},v _{2}}\) stanowią bazę \(\displaystyle{ kerF}\) ?
Dodatkowo mam do obliczenia \(\displaystyle{ dim}\) \(\displaystyle{ imF}\) oraz \(\displaystyle{ dim}\) \(\displaystyle{ kerF}\) - czy w pierwszym przypadku chodzi po prostu o obliczenie rzędu podanej macierzy przekształcenia ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Wektory i przekształcenia liniowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
Wektory i przekształcenia liniowe.
Jądro odwzorowania \(\displaystyle{ ker F}\) to zbiór wektorów, które są przekształcane przez odwzorowanie w wektory zerowe, więc napisz stosowne równanie...
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Wektory i przekształcenia liniowe.
Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza macierz przekształcenia \(\displaystyle{ F}\).
Ok, jądro przekształcenia liniowego, to wszystkie wektory, które są posyłane przez to przekształcenie w zero. Żeby sprawdzić, czy jakiś wektor jest w jądrze, trzeba nałożyć na niego macierz i zobaczyć, czy to co wyjdzie będzie zerem. Jeśli tak, to ten wektor jest w jądrze, jeśli nie, to znaczy, że nie jest w jądrze.
Jak sprawdzić, czy jakiś wektor jest w obrazie? Obraz przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ A}\), to są wszystkie wektory postaci \(\displaystyle{ Av}\), gdzie \(\displaystyle{ v}\) jest dowolnym wektorem z przestrzeni (nazwijmy ją potocznie) argumentów - czyli jakby wyjściowej. Jeżeli będzie istniał jakiś wektor \(\displaystyle{ r\in\RR^5}\) taki że \(\displaystyle{ Ar = w}\), to znaczy, że \(\displaystyle{ w}\) jest elementem obrazu przekształcenia \(\displaystyle{ A}\).
Uwaga: \(\displaystyle{ \hbox{ker}F\subseteq \RR^3}\), natomiast \(\displaystyle{ \hbox{im}F\subseteq \RR^5}\).
Jeśli chodzi o wymiar, to \(\displaystyle{ \hbox{ker}F, \hbox{im}F}\) są przestrzeniami liniowymi skończonego wymiaru, więc wystarczy sprawdzić moc ich baz. Tak, w przypadku obrazu wystarczy policzyć rząd macierzy \(\displaystyle{ A}\).
Ok, jądro przekształcenia liniowego, to wszystkie wektory, które są posyłane przez to przekształcenie w zero. Żeby sprawdzić, czy jakiś wektor jest w jądrze, trzeba nałożyć na niego macierz i zobaczyć, czy to co wyjdzie będzie zerem. Jeśli tak, to ten wektor jest w jądrze, jeśli nie, to znaczy, że nie jest w jądrze.
Jak sprawdzić, czy jakiś wektor jest w obrazie? Obraz przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ A}\), to są wszystkie wektory postaci \(\displaystyle{ Av}\), gdzie \(\displaystyle{ v}\) jest dowolnym wektorem z przestrzeni (nazwijmy ją potocznie) argumentów - czyli jakby wyjściowej. Jeżeli będzie istniał jakiś wektor \(\displaystyle{ r\in\RR^5}\) taki że \(\displaystyle{ Ar = w}\), to znaczy, że \(\displaystyle{ w}\) jest elementem obrazu przekształcenia \(\displaystyle{ A}\).
Uwaga: \(\displaystyle{ \hbox{ker}F\subseteq \RR^3}\), natomiast \(\displaystyle{ \hbox{im}F\subseteq \RR^5}\).
Jeśli chodzi o wymiar, to \(\displaystyle{ \hbox{ker}F, \hbox{im}F}\) są przestrzeniami liniowymi skończonego wymiaru, więc wystarczy sprawdzić moc ich baz. Tak, w przypadku obrazu wystarczy policzyć rząd macierzy \(\displaystyle{ A}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 19 cze 2015, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
Wektory i przekształcenia liniowe.
Głupio się przyznawać, ale nie do końca rozumiem, co to znaczy nałożyć macierz na ten wektor. Czy tu chodzi i zapisanie go jako macierz i dopisanie rzędu zer, czy o pomnożenie tego wektora przez macierz przekształceń o ile jest to możliwe ?Żeby sprawdzić, czy jakiś wektor jest w jądrze, trzeba nałożyć na niego macierz i zobaczyć, czy to co wyjdzie będzie zerem.
Co do obliczenia \(\displaystyle{ dim}\) \(\displaystyle{ kerF}\) - znalazłem taki oto wzór:
\(\displaystyle{ dimF}\) = \(\displaystyle{ dim}\) \(\displaystyle{ kerF}\) + \(\displaystyle{ dim}\) \(\displaystyle{ imF}\)
Czy \(\displaystyle{ dimF}\) oznacza ilość parametrów w macierzy przekształceń ?
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Wektory i przekształcenia liniowe.
Nałożenie wektora na macierz, to po prostu pomnożenie tego wektora lewostronnie przez macierz
Nie, wzór, który podałeś jest bez sensu
Powinien ob wyglądać tak: \(\displaystyle{ \hbox{dim}\RR^5 = \hbox{dim im}F + \hbox{dim ker}F}\).
\(\displaystyle{ \RR^5}\), bo nasze przekształcenie idzie z \(\displaystyle{ \RR^5}\) do \(\displaystyle{ \RR^3}\).
Nie, wzór, który podałeś jest bez sensu
Powinien ob wyglądać tak: \(\displaystyle{ \hbox{dim}\RR^5 = \hbox{dim im}F + \hbox{dim ker}F}\).
\(\displaystyle{ \RR^5}\), bo nasze przekształcenie idzie z \(\displaystyle{ \RR^5}\) do \(\displaystyle{ \RR^3}\).