Układ 3 równań z 2 niewiadomymi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
TheZerter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 13 paź 2013, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Układ 3 równań z 2 niewiadomymi

Post autor: TheZerter »

Witam, mam obliczyć niewiadome układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y=4\\ 3x+2y=2\\4x+y=6 \end{cases}}\)

Obliczyłem rzędy macierzy głównej i dołączonej (oba wynoszą 2)i nie wiem co dalej.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Układ 3 równań z 2 niewiadomymi

Post autor: kerajs »

Skreśl równanie które nie brało udziału w liczeniu rzędu. Jest ono liniowo zależne od pozostałych równań.
Potem masz już układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi.
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

Układ 3 równań z 2 niewiadomymi

Post autor: marika331 »

Ten układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Układ 3 równań z 2 niewiadomymi

Post autor: SidCom »

marika331 pisze:Ten układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
To nieprawda. Ma jedno rozwiązanie.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Układ 3 równań z 2 niewiadomymi

Post autor: kerajs »

marika331 pisze:Ten układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
Nie, gdyż rząd jest równy ilości niewiadomych.
Jest jedno rozwiązanie: \(\displaystyle{ x=2 \wedge y=-2}\)

Tu widać, że trzecie równanie jest sumą pierwszego i drugiego (jest ich kombinacją liniową) więc nic do układu nie wnosi.
ODPOWIEDZ