Wyznaczenie macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
men131
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 16:41
Płeć: Mężczyzna

Wyznaczenie macierzy

Post autor: men131 »

Jak wyznaczyc macierz \(\displaystyle{ ((A^{T} A)A^{-1} )(A^{-1})^{T}}\) gdzie
\(\displaystyle{ \left[ 1,2\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[ 2,4\right]}\)
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Wyznaczenie macierzy

Post autor: Medea 2 »

Wskazówka: zapomnij o tym, jaka jest ta macierz, opuść nawiasy i redukuj (np. \(\displaystyle{ A^{-1}A = I}\)).
men131
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 16:41
Płeć: Mężczyzna

Wyznaczenie macierzy

Post autor: men131 »

tylko nie mam pojecia jak sie to redukuje, wytlumaczyla bys mi ten przyklad ?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Wyznaczenie macierzy

Post autor: Medea 2 »

\(\displaystyle{ ((A^{T} A)A^{-1} )(A^{-1})^{T} = (A^{T} (AA^{-1}) )(A^{-1})^{T} = \dots}\)
ODPOWIEDZ