Wartości i wektory własne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dariokoko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 30 razy

Wartości i wektory własne

Post autor: dariokoko »

Znajdź wartosci i wektory własne przekształcenia liniowego
\(\displaystyle{ L((x,y)) = (4x + y , -2x + y)}\)
Po utworzeniu macierzy i obliczeniu wartości własnych otrzymałem:
\(\displaystyle{ \lambda _{1} = 1}\) \(\displaystyle{ \lambda _{2} = 4}\)

I dla obu przypadków otrzymuje iż \(\displaystyle{ x = 0 , y = 0}\). Co zrobic w takiej sytuacji ?
ZF+GCH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 93 razy

Wartości i wektory własne

Post autor: ZF+GCH »

Mi wychodzą wartości własne : \(\displaystyle{ 3,2}\).
dariokoko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 30 razy

Wartości i wektory własne

Post autor: dariokoko »

Tak też to juz zauwazylem , dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ