Baza podprzestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 1 raz
Baza podprzestrzeni
Jak (ogólnie) wyznacza się bazę pod przestrzeni?
Czy baza podprzestrzeni to takie wektory które po pewnych przekształceniach są sobie równe?
Czy baza podprzestrzeni to takie wektory które po pewnych przekształceniach są sobie równe?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2015, o 20:05 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Baza podprzestrzeni
Ogólnie musisz wybrać tyle wektorów liniowo niezależnych z danej podprzestrzeni ile wynosi jej wymiar.
Jak to sobie równe? Czy wektory sobie równe mogą być liniowo niezależne, a co za tym idzie tworzyć bazę?
Jak to sobie równe? Czy wektory sobie równe mogą być liniowo niezależne, a co za tym idzie tworzyć bazę?
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 1 raz
Baza podprzestrzeni
Sprawdzić, czy następujące zbiory są podprzestrzeniami liniowymi przestrzeni \(\displaystyle{ R ^{4}}\). Wyznaczyć bazy i wymiary tych podprzestrzeni:
\(\displaystyle{ X=\left\{ v \in R ; v=[x1,x2,x3,x4] ^{T}, x1+x2+x3+x4=0 \right\}}\)
\(\displaystyle{ X=\left\{ v \in R ; v=[x1,x2,x3,x4] ^{T}, x1+x2+x3+x4=0 \right\}}\)
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Baza podprzestrzeni
Podpowiem, że są. No to klasycznie: sprawdź, czy jeśli \(\displaystyle{ v, w \in X}\), to \(\displaystyle{ \alpha v + \beta w \in X}\) dla rzeczywistych \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 1 raz
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Baza podprzestrzeni
Szukaj liniowo niezależnych wektorów, które należą do przestrzeni. Najpierw warto ustalić wymiar, to taka rada na przyszłość. Pierwszy wektor bazowy to może być \(\displaystyle{ [1,-1,0,0]^t}\). Znajdziesz następne?
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 1 raz
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Baza podprzestrzeni
No tak, ale wtedy mówimy o jednym wektorze, a nie wektorachMedea 2 pisze:Mogą, jeżeli jest ich \(\displaystyle{ k = 1}\).
Mogę zapytać co dla Ciebie znaczy ta pitęga t?Medea 2 pisze:Szukaj liniowo niezależnych wektorów, które należą do przestrzeni. Najpierw warto ustalić wymiar, to taka rada na przyszłość. Pierwszy wektor bazowy to może być \(\displaystyle{ [1,-1,0,0]^t}\). Znajdziesz następne?
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 1 raz
Baza podprzestrzeni
Obliczyłem ze bazy to \(\displaystyle{ [-1,1,0,0]^T, [-1,0,1,0]^T, [-1,0,0,1]^T}\).
Dobrze?
Dobrze?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2015, o 20:05 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Baza podprzestrzeni
Tak. Te wektory są liniowo niezależne. Ponadto generują podprzestrzeń określoną wyżej, więc twórczej jej bazę.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 1 raz
Baza podprzestrzeni
Mógłbym prosić o dokładniejsze wskazówki jak sprawdzić czy zbiory są podprzestrzeniami liniowymi?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Baza podprzestrzeni
Zostało to już napisane.
Zwykle podaje się tam dwa osobne warunki, których powyższy zapis jest połączeniem. Powinno się jeszcze uwzględnić sprawdzenie czy wektor zerowy nalezy do podprzestrzeni.
Przeczytaj sobie definicje podprzestrzeni liniowej.Medea 2 pisze: sprawdź, czy jeśli \(\displaystyle{ v, w \in X}\), to \(\displaystyle{ \alpha v + \beta w \in X}\) dla rzeczywistych \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\).
Zwykle podaje się tam dwa osobne warunki, których powyższy zapis jest połączeniem. Powinno się jeszcze uwzględnić sprawdzenie czy wektor zerowy nalezy do podprzestrzeni.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 13:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 1 raz