Formy kwadratowe metoda Lagrange'a

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
[arwena]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 lis 2014, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Formy kwadratowe metoda Lagrange'a

Post autor: [arwena] »

Znaleźć bazę kanoniczną funkcjonału kwadratowego okreslonego na przestrzeni wektorowj \(\displaystyle{ Z ^{3} _{5}}\)oraz formę funkcjonału w otrzymanej bazie:
\(\displaystyle{ 3x_{1}x _{2} +4x _{1}x _{3} +x _{2} x _{3}}\)
próbowałam podstawiać \(\displaystyle{ x _{1}=y _{1} +y _{2}...}\) ale wychodzą mi dwa ujemne współczynniki a w odp są wszystkie dodatnie więc jest źle.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2015, o 19:36 przez [arwena], łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Formy kwadratowe metoda Lagrange'a

Post autor: Poszukujaca »

Spróbuj podstawić jeszcze za \(\displaystyle{ x_{2}=y_{1}-y_{2}}\).
[arwena]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 lis 2014, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Formy kwadratowe metoda Lagrange'a

Post autor: [arwena] »

tak podstawiałam a za \(\displaystyle{ x _{3}=y _{3}}\) i coś nie tak wychodzi
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Formy kwadratowe metoda Lagrange'a

Post autor: Poszukujaca »

A nie pomyliłaś się przy przepisywaniu indeksów? Czy zamiast \(\displaystyle{ 3x_{1}x_{2}+4x_{1}x_{2}}\) nie powinno być \(\displaystyle{ 3x_{1}x_{2} +4x_{1}x_{3}}\)?
[arwena]
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 22 lis 2014, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Formy kwadratowe metoda Lagrange'a

Post autor: [arwena] »

poprawione ale to przy wpisywaniu się pomyliłam, może w odp jest błąd
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Formy kwadratowe metoda Lagrange'a

Post autor: Poszukujaca »

Oczywiście w odpowiedziach zdarzają się błędy. Mi wyszedł jeden współczynnik dodatni i dwa ujemne, czyli tak jak Tobie
ODPOWIEDZ