Szukanie baz ortogonalnych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

Szukanie baz ortogonalnych

Post autor: robertos18 »

Mam problem ze zrozuminiem baz ortogonalnych

Mając macierz A: \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1\\-1&1\end{bmatrix}}\)

Ta macierz jest dodatnio okreslona
I chce przeprowadzic ortogonalizacje Gramma-Schmidta tzn znalezc baze ortogonalna startując od bazy standardowej.
\(\displaystyle{ v _{1}=e _{1}}\)
\(\displaystyle{ v _{2}=e _{2}}\)

No to:
\(\displaystyle{ u _{1}, u_{2}}\) to są te bazy ortogonalne.
\(\displaystyle{ u _{1}=e _{1} = \begin{bmatrix} 1\\0\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ u _{2}=e _{2}- \frac{<e _{2},u _{1}> }{<u _{1},u _{1}>} \cdot u _{1}}\)

Nie rozumiem momentu \(\displaystyle{ \frac{<e _{2},u _{1}> }{<u _{1},u _{1}>}}\)
Nie wiem co za to podstawic wiem ze wyjdzie z tego \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Szukanie baz ortogonalnych

Post autor: leg14 »

Ten moment to iloraz iloczynow skalarnych.
ODPOWIEDZ