Majać macierz
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}2&1\\1&2\end{array}\right]}\)
Musze znalezc \(\displaystyle{ C,D}\) gdzie \(\displaystyle{ C}\)jest macierzą nieosobliwą a \(\displaystyle{ D}\) diagonalną , spełniającą równość \(\displaystyle{ D=C ^{-1}AC}\) nastepnie policzyc wartośc potęgi \(\displaystyle{ A ^{16}}\)
Oblicze wartości własne:
\(\displaystyle{ A-\Lambda \cdot I=0}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1\\1&2\end{array}\right]-\left[\begin{array}{ccc}\Lambda&0\\0&\Lambda\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}2-\Lambda&1\\1&2-\Lambda\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ (2-\Lambda-1)(2-\Lambda+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (1-\Lambda)(3-\Lambda)=0}\)
\(\displaystyle{ \Lambda_{1}=1}\)
\(\displaystyle{ \Lambda_{2}=3}\)
Teraz wektory:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2-1&1\\1&2-1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A_{\Lambda}X=0}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1\\1&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}x\\y\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}0\\0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&0\\1&1&0\end{array}\right]}\)
Z tego wychodzi ze:
\(\displaystyle{ y= \alpha}\)
\(\displaystyle{ x+\alpha=0}\)
\(\displaystyle{ x=-\alpha}\)
wektory:\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-\alpha\\ \alpha\end{array}\right]}\)
Dla\(\displaystyle{ \Lambda_{2}=3}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&1\\1&-1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}x\\y\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}0\\0\end{array}\right]}\)
wektory: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1\\1\end{array}\right]}\)
Czyli wspolrzedne wektorow wlasnych to ;
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&1\\1&1\end{bmatrix}}\)
Rozumiem ze obliczylem macierz diagonalna? Jesli nie to jak wyglada dalej algorytm?
Macierz nieosobliwa i diagonalna
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
Macierz nieosobliwa i diagonalna
Ostatnio zmieniony 11 cze 2015, o 03:54 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 25 maja 2015, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 9 razy
Macierz nieosobliwa i diagonalna
Chwila chwila. Jak wyznaczasz wartości własne macierzy \(\displaystyle{ A}\)?
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Macierz nieosobliwa i diagonalna
Natomiast macierz policzona to macierz przejścia \(\displaystyle{ C}\) ,a macierz diagonalna \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&3\end{array}\right]}\)
Warto pamiętać że macierz jest diagonalizowalna ,gdy po pierwsze wielomian charakterystyczny rozkłada się na czynniki liniowe ,a po drugie wymiar przestrzeni własnej odpowiadający danemu wektorowi musi być równy krotności pierwiastka.
Warto pamiętać że macierz jest diagonalizowalna ,gdy po pierwsze wielomian charakterystyczny rozkłada się na czynniki liniowe ,a po drugie wymiar przestrzeni własnej odpowiadający danemu wektorowi musi być równy krotności pierwiastka.
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
Macierz nieosobliwa i diagonalna
Jeżeli chce przedstawic \(\displaystyle{ A=CDC^{-1}}\)
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}-1&1\\1&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&3\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&-1\\-1&-1\end{array}\right] \cdot - \frac{1}{2}}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}-1&1\\1&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&3\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&-1\\-1&-1\end{array}\right] \cdot - \frac{1}{2}}\)
Dobrze?