Dowód z sumą sumy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Dowód z sumą sumy

Post autor: Poszukujaca »

Niech \(\displaystyle{ W(K)}\) będzie przestrzenią liniową nad ciałem \(\displaystyle{ K}\). \(\displaystyle{ m, k \in N}\). Wykazać, że:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{m}d_{i}\left( \sum_{l=1}^{k}b_{li}w_{l}\right) =\sum_{l=1}^{k}\left( \sum_{i=1}^{m} d_{i}b_{li}\right) w_{l}}\) dla dowolnych \(\displaystyle{ d_{i}, b_{li} \in K \wedge i=1,...,m \wedge l=1,...,k}\)
Ostatnio zmieniony 6 cze 2015, o 17:02 przez Poszukujaca, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
p-adyczny Leo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 19 maja 2014, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polandia
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 14 razy

Dowód z sumą sumy

Post autor: p-adyczny Leo »

Dwa razy używasz \(\displaystyle{ i}\) pod sumą.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Dowód z sumą sumy

Post autor: Poszukujaca »

Już poprawiłam
ODPOWIEDZ