Sprawdzić wieloliniowość odwzorowania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Sprawdzić wieloliniowość odwzorowania

Post autor: blade »

\(\displaystyle{ f:\CC \times \CC \rightarrow \CC , f(w,z) = w \cdot \overline{z}\\
f(\alpha w' + \beta w'', z) = \alpha w' \overline{z} + \beta w'' \overline{z} = \alpha f(w',z) + \beta f(w'',z)}\)

Teraz na druga współrzędną :
\(\displaystyle{ f(w,\alpha z' + \beta z'') = w\overline{\alpha z'} + w \overline{\beta z''}}\)

Zatem jeśli jest nad ciałem liczb zespolonych to nie jest liniowe, a jeżeli \(\displaystyle{ \alpha,\beta \in \RR}\) to wtedy jest liniowe, bo moge sobie wyciągnąć tak jak wcześniej. Zgadza się ?
Ostatnio zmieniony 5 cze 2015, o 21:55 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Sprawdzić wieloliniowość odwzorowania

Post autor: Poszukujaca »

Według mnie tak.

Jest to odwzorowanie dwuliniowe jeśli bierzemy skalary z ciała liczb rzeczywistych, a jeśli bierzemy skalary z ciała liczb zespolonych to nie zachodzi liniowość ze względu na drugą zmienną.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Sprawdzić wieloliniowość odwzorowania

Post autor: AiDi »

Inaczej mówiąc, odwzorowanie jest półtoraliniowe
ODPOWIEDZ