Zapis macierzowy nie rozumiem.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rymek94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 9 paź 2013, o 19:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 18 razy

Zapis macierzowy nie rozumiem.

Post autor: rymek94 »

Czy ktoś mi mógł wyjaśnić co to za zapis? co oznacza? dla ułatwienia powiem że chodzi o ortonormalizacje Gramma-Schmidta.

Dla każdego i od 1 do n wykonaj:
1) DLA KAŻDEGO i od 1 do i-1 wykonaj(dla i - 1 nic nie rób)
Oblicz \(\displaystyle{ \phi _{i} = \phi_{i} - \phi_{j}\left\langle \phi_{j}, M\phi_{i}\right\rangle}\)
2) Oblicz \(\displaystyle{ \phi_{i} = \frac{1}{\sqrt{\left\langle \phi_{j}, M\phi_{i}\right\rangle}} \phi_{i}}\)




Głównie chodzi mi o to że nie wiem co znaczy:
\(\displaystyle{ ...\left\langle \phi_{j}, M\phi_{i}\right\rangle}\)
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Zapis macierzowy nie rozumiem.

Post autor: Medea 2 »

Pierwiastek z iloczynu skalarnego wektora \(\displaystyle{ \phi}\) i macierzy \(\displaystyle{ M}\) nałożonej na wektor \(\displaystyle{ \phi}\). \(\displaystyle{ M}\) może też być skalarem.
ODPOWIEDZ