Objętość i pole powierzchni ograniczonej płaszczyznami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Objętość i pole powierzchni ograniczonej płaszczyznami

Post autor: blade »

Obliczyć pole powierzchni oraz objętość bryły ograniczonej płaszczyznami :
\(\displaystyle{ 1:x-y=1\\
2:x-y=5\\
3:x+2z=0\\
4:x+2z=3\\
5:z=-1\\
6:z=4}\)


Nie mam kompletnie pojęcia jak to ugryźć. Z góry dzięki za pomoc.-- 23 maja 2015, o 12:33 --Z tego co można zauważyć, są one parami równoległe \(\displaystyle{ 1,2; 3,4 ; 5,6}\)
Wektory normalne to \(\displaystyle{ n_1 = [1,-1,0,] = n_2 ; n_3=[1,0,1] = n_4 ; n_5=[0,0,1]=n_6}\)
Sprawdzam, które płaszczyzny są do siebie prostopadłe
\(\displaystyle{ n_2 \circ n_3 \neq 0
n_2 \circ n_5 = 0 \\
n_3 \circ n_5 \neq 0}\)

Czyli płaszczyzny : \(\displaystyle{ 1,2 \perp 5,6}\)
narysowałem sobie, skoro \(\displaystyle{ 3,4}\) nie jest do niczego prostopadłe i równoległe ze sobą, to mi wychodzi jakiś taki równoległościan, ale jak obliczyć pole, objętość ?
szw1710

Objętość i pole powierzchni ograniczonej płaszczyznami

Post autor: szw1710 »

Wyznacz wierzchołki tego równoległościanu i załatw sprawę iloczynem mieszanym. Pole równoległoboku z kolei związane jest z iloczynem wektorowym.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Objętość i pole powierzchni ograniczonej płaszczyznami

Post autor: blade »

Poradziłem sobie już wczoraj (w czasie kiedy forum padło ), ale dzięki za odpowiedź
szw1710

Objętość i pole powierzchni ograniczonej płaszczyznami

Post autor: szw1710 »

Więc padanie forum ma też wydźwięk pozytywny. Miło mi.
ODPOWIEDZ