Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
Wyznaczyć symetryczny funkcjonał dwuliniowy (nad ciałem \(\displaystyle{ C}\) ) \(\displaystyle{ f: C^{2} \rightarrow C^{2}}\) generujący funkcjonał kwadratowy \(\displaystyle{ F: C \rightarrow C}\) dany wzorem \(\displaystyle{ F(z)=2z^{2}}\).
Robię tak: \(\displaystyle{ f((z_{1},z_{2}))=2z_{1}z_{2}}\).
Czy dobrze?
Robię tak: \(\displaystyle{ f((z_{1},z_{2}))=2z_{1}z_{2}}\).
Czy dobrze?
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
Ogólna postać funkcjonału dwuliniowego to \(\displaystyle{ x, y \mapsto ax+by + cxy}\), czyż nie? Chcemy, żeby \(\displaystyle{ F(z) = f(z,z) = az + bz + c z^2}\) było równe \(\displaystyle{ 2z^2}\). Zatem \(\displaystyle{ a+ b = 0}\) i \(\displaystyle{ c = 2}\), moim zdaniem.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
Chyba nie jest to ogólna postać... Gdyż..
Definicja formy dwuliniowej:
Niech \(\displaystyle{ B=(v_{1},...,v_{m}), C=(w_{1},...,w_{m})}\) będą bazami odpowiednio przestrzeni \(\displaystyle{ V_{1}, V_{2}}\). Funkcja \(\displaystyle{ \varphi: V_{1} \times V_{2} \rightarrow K}\) jest funkcjonałem dwuliniowym wtedy i tylko wtedy, gdy przy pewnych \(\displaystyle{ a_{ij} \in K}\), gdzie \(\displaystyle{ i \in {1,...,m}, j \in {1,...,n}}\) wyraża się ona wzorem: \(\displaystyle{ \varphi \left( \sum_{i=1}^{m}x_{i}v_{i},\sum_{j=1}^{n}y_{j}w_{j} \right) = \sum_{i=1}^{m}\sum_{j=1}^{n} a_{ij}x_{i}y_{j}}\).
Na podstawie tej definicji chyba chodzi o coś takiego:
\(\displaystyle{ f(z_{1},z_{2})=az_{1}^{2}+bz_{1}z_{2}+cz_{2}^{2}}\)
Definicja formy dwuliniowej:
Niech \(\displaystyle{ B=(v_{1},...,v_{m}), C=(w_{1},...,w_{m})}\) będą bazami odpowiednio przestrzeni \(\displaystyle{ V_{1}, V_{2}}\). Funkcja \(\displaystyle{ \varphi: V_{1} \times V_{2} \rightarrow K}\) jest funkcjonałem dwuliniowym wtedy i tylko wtedy, gdy przy pewnych \(\displaystyle{ a_{ij} \in K}\), gdzie \(\displaystyle{ i \in {1,...,m}, j \in {1,...,n}}\) wyraża się ona wzorem: \(\displaystyle{ \varphi \left( \sum_{i=1}^{m}x_{i}v_{i},\sum_{j=1}^{n}y_{j}w_{j} \right) = \sum_{i=1}^{m}\sum_{j=1}^{n} a_{ij}x_{i}y_{j}}\).
Na podstawie tej definicji chyba chodzi o coś takiego:
\(\displaystyle{ f(z_{1},z_{2})=az_{1}^{2}+bz_{1}z_{2}+cz_{2}^{2}}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
Tak, rzeczywiście.
Chyba już ogarniam...
Ogólnie dowolną formę dwuliniową można zapisać tak (zgodnie z podaną przeze mnie wyżej definicją):
\(\displaystyle{ \varphi \left( (x_{1},...,x_{n}),(y_{1},...,y_{n})\right) = a_{11}x_{1}y_{1}+a_{12}x_{1}y_{2}+...+a_{1n}x_{1}y_{n}+a_{21}x_{2}y_{1}+...+a_{2n}x_{2}y_{n}+...+a_{m1}x_{m}y_{1}+...+a_{mn}x_{m}y_{n}}\)
Więc forma z naszego zadania będzie miała postać:
\(\displaystyle{ f((z_{1},z_{2}))=a_{11}z_{1}z_{2}+a_{12}z_{2}z_{1}}\) Tylko, że jest kolizja oznaczeń i torchę ten wzór nie pasuje do podanej definicji.
W każdym razie dobrze?
Chyba już ogarniam...
Ogólnie dowolną formę dwuliniową można zapisać tak (zgodnie z podaną przeze mnie wyżej definicją):
\(\displaystyle{ \varphi \left( (x_{1},...,x_{n}),(y_{1},...,y_{n})\right) = a_{11}x_{1}y_{1}+a_{12}x_{1}y_{2}+...+a_{1n}x_{1}y_{n}+a_{21}x_{2}y_{1}+...+a_{2n}x_{2}y_{n}+...+a_{m1}x_{m}y_{1}+...+a_{mn}x_{m}y_{n}}\)
Więc forma z naszego zadania będzie miała postać:
\(\displaystyle{ f((z_{1},z_{2}))=a_{11}z_{1}z_{2}+a_{12}z_{2}z_{1}}\) Tylko, że jest kolizja oznaczeń i torchę ten wzór nie pasuje do podanej definicji.
W każdym razie dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 93 razy
Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
Chyba chciałaś zapisać \(\displaystyle{ f: C^{2} \rightarrow C}\)?Poszukujaca pisze:Wyznaczyć symetryczny funkcjonał dwuliniowy (nad ciałem \(\displaystyle{ C}\) ) \(\displaystyle{ f: C^{2} \rightarrow C^{2}}\)
Tak, to jest ogólna postać formy dwuliniowej. Pierwsze dwie przez Was podane nie były jednorodne.Poszukujaca pisze:\(\displaystyle{ f((z_{1},z_{2}))=a_{11}z_{1}z_{2}+a_{12}z_{2}z_{1}}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
Tak, miało być \(\displaystyle{ f:C^{2} \rightarrow C}\). Przepraszam za literówkę.
W takim razie ostateczna wersja formy dwuliniowej, która generuje funkcjonał kwadratowy \(\displaystyle{ F(z)=2z^{2}}\) jest \(\displaystyle{ f((z_{1},z_{2}))=z_{1}z_{2}+z_{2}z_{1}}\).
A jak zapisać macierz takiej formy dwuliniowej? Czy musi być ona taka sama jak macierz formy kwadratowej?
W takim razie ostateczna wersja formy dwuliniowej, która generuje funkcjonał kwadratowy \(\displaystyle{ F(z)=2z^{2}}\) jest \(\displaystyle{ f((z_{1},z_{2}))=z_{1}z_{2}+z_{2}z_{1}}\).
A jak zapisać macierz takiej formy dwuliniowej? Czy musi być ona taka sama jak macierz formy kwadratowej?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
Tak, rozumiem to. Tylko ten przykład z zespolonymi trochę miesza mi w głowie..
Spróbuje wprowadzić nowe oznaczenia: \(\displaystyle{ z_{1}=x_{1}+iy_{1}}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=x_{2}+iy_{2}}\).
Teraz bazę \(\displaystyle{ C^{2}}\) oznaczę tak: \(\displaystyle{ B_{k}=\left\{ (1,0,(0,1) \right\}}\) utożsamiając każdą liczbę zespoloną z parą liczb rzeczywistych.
Forma dwuliniowa z zadania będzie miała postać: \(\displaystyle{ \varphi\left( (x_{1},y_{1}),(x_{2},y_{2})\right) =x_{1}x_{2}+x_{1}y_{2}+x_{2}y_{1}+x_{2}y_{2}}\)
Może tak być?
Spróbuje wprowadzić nowe oznaczenia: \(\displaystyle{ z_{1}=x_{1}+iy_{1}}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=x_{2}+iy_{2}}\).
Teraz bazę \(\displaystyle{ C^{2}}\) oznaczę tak: \(\displaystyle{ B_{k}=\left\{ (1,0,(0,1) \right\}}\) utożsamiając każdą liczbę zespoloną z parą liczb rzeczywistych.
Forma dwuliniowa z zadania będzie miała postać: \(\displaystyle{ \varphi\left( (x_{1},y_{1}),(x_{2},y_{2})\right) =x_{1}x_{2}+x_{1}y_{2}+x_{2}y_{1}+x_{2}y_{2}}\)
Może tak być?
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 93 razy
Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
Faktycznie, trzeba coś zmienić. Ale teraz Twój funkcjonał nie jest liniowy ze względu na żadną zmienną. Oraz nie spełnia żądanego warunku, w szczególności ma wartości rzeczywiste, a powinien przyjmować każdą zespoloną. Powinno być :
\(\displaystyle{ \varphi\left( (x_{1},y_{1}),(x_{2},y_{2})\right) =2x_{1}x_{2}+2ix_{1}y_{2}+2ix_{2}y_{1}-2y_{1}y_{2}}\).
\(\displaystyle{ \varphi\left( (x_{1},y_{1}),(x_{2},y_{2})\right) =2x_{1}x_{2}+2ix_{1}y_{2}+2ix_{2}y_{1}-2y_{1}y_{2}}\).
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
Czy ta postać, którą napisałeś to jest forma liniowa dwuliniowa generująca \(\displaystyle{ f(z)=2z^{2}}\)?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
Ale po co mi \(\displaystyle{ \varphi((a,b),(a,b))}\)
Czy macierz tej formy będzie wyglądała tak?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc} 2&2i \\ 2i&-2 \end{array}\right]}\)
Czy macierz tej formy będzie wyglądała tak?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc} 2&2i \\ 2i&-2 \end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2015, o 15:24 przez Poszukujaca, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 93 razy
Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
Co rozumiesz przez generowanie funkcjonału? Czyż nie funkcjonał \(\displaystyle{ F \colon \mathbb{C} \to \mathbb{C}, F(z)=f(z,z)}\) dla pewnej \(\displaystyle{ f \colon \mathbb{C}^2 \to \mathbb{C}}\)? Utożsamiłaś \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\) z \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\), więc z tego korzystamy : \(\displaystyle{ f(z,w)=\varphi((Re(z),Im(z)),(Re(w),Im(w)))}\).
Macierz jest ok.
Macierz jest ok.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Symetryczny funkcjonał dwuliniowy
Tak, mam dokładnie taką definicję.ZF+GCH pisze:Co rozumiesz przez generowanie funkcjonału? Czyż nie funkcjonał \(\displaystyle{ F \colon \mathbb{C} \to \mathbb{C}, F(z)=f(z,z)}\) dla pewnej \(\displaystyle{ f \colon \mathbb{C}^2 \to \mathbb{C}}\)?
W moim skrycie mam napisane, że macierz funkcjonału kwadratowego \(\displaystyle{ F}\) nazywamy macierz funkcjonału \(\displaystyle{ f}\) generującego go.
Czyli macierz funkcjinału kwadratowego powinna być taka sama.. A coś nie bardzo mi to pasuje...