Wyznaczyć zbiór trojek, aby układ był liniowo zależny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Wyznaczyć zbiór trojek, aby układ był liniowo zależny

Post autor: Poszukujaca »

Wyznaczyć zbiór wszystkich takich trójek \(\displaystyle{ (a,b,c) \in R^{3}}\), że układ \(\displaystyle{ \left\{ (a,b,c),(0,0,1),(1,1,0)\right\}}\) jest liniowo zależny w \(\displaystyle{ R^{3}(R)}\).

Korzystam z własnosci, że wektory są liniowo zależne, gdy wyznacznik macierzy z niej utowrzonych jest zerowy.
Otrzymuję: \(\displaystyle{ det A = 0 \Leftrightarrow a-b=0}\).
Wtedy zbior takich trójek to: \(\displaystyle{ W= \left\{ (a,a,c) \in R^{3}: a, c \in R \right\}}\)
Jeśli miałabym opisać go słownie to sa to wszystkie wektory z przestrzeni trójwymiarowej, których dwie pierwsze współrzędne są takie same, a trzecia jest dowolna.

Bardzo proszę o sprawdzenie, czy wszystko jest dobrze.
ZF+GCH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 93 razy

Wyznaczyć zbiór trojek, aby układ był liniowo zależny

Post autor: ZF+GCH »

Tak, jest ok.
ODPOWIEDZ