Macierz schodkowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
novicjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 234
Rejestracja: 14 mar 2015, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 20 razy

Macierz schodkowa

Post autor: novicjusz »

Dana jest macierz
AU
AU
FLSmZ32.png (503 Bajtów) Przejrzano 59 razy
.

Udowodnij \(\displaystyle{ rank A = rank (A,b)}\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ b_{r+1}=...=b_m=0}\).

Jak to pokazać wiedząc, że column rank = row rank?

Moja próba wygląda następująco.
\(\displaystyle{ \Rightarrow}\):
Wiem, że jeśli \(\displaystyle{ rank A = rank (A,b)}\) to \(\displaystyle{ A \cdot x = b}\) ma rozwiązanie. Ale wtedy muszą być spełnione równania \(\displaystyle{ 0 = b_{r+1}, ..., 0 =b_m}\) czyli \(\displaystyle{ b_{r+1}=...=b_m=0}\).

\(\displaystyle{ \Leftarrow}\):
\(\displaystyle{ row rank(A,b) = row rank A = column rank A = column rank (A,b) = rank A = rank (A,b)}\). Tutaj mam pewną niepewność czy aby na pewno spełnione jest równanie \(\displaystyle{ row rank(A,b) = row rank A}\)?

Wychodzi na to, że tak, bo \(\displaystyle{ row rank(A,b) = row rank A}\) potrzebuje jedynie dodać, że \(\displaystyle{ b_{r+1}=...=b_m=0}\), bo dzięki temu warunkowi otrzymuje schodkowość.

Proszę o skontrolowanie.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2015, o 08:55 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Macierz schodkowa

Post autor: Medea 2 »

Wskazówka. Rząd kolumnowy mówi, ile liniowo niezależnych kolumn możesz wybrać. Gdyby któraś z \(\displaystyle{ b_k}\) dla \(\displaystyle{ k \ge r+1}\) nie była zerem, to ostatnia kolumna byłaby niezależna od pozostałych i zwiększyła rząd o jeden. Jeżeli wszystkie są zerem, to patrz na rząd wierszowy, tak będzie dobrze.
novicjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 234
Rejestracja: 14 mar 2015, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 20 razy

Macierz schodkowa

Post autor: novicjusz »

A co w moim rozumowaniu jest nie tak?
ODPOWIEDZ