Uklad równań z trzema parametrami
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Uklad równań z trzema parametrami
Dla jakich \(\displaystyle{ a,b, c \in R}\) układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+ax_{2}+a^{2}x_{3}=a^{3} \\ x_{1}+bx_{2}+b^{2}x_{3}=b^{3} \\ x_{1}+cx_{2}+c^{3}x_{3}=c^{3} \end{cases}}\) ma rozwiązanie? Wyznaczyć to rozwiązanie.
Próbuje robić tak, że wpisuje układ w macierz uzupełnioną i chcę skorzystać z twierdzenia Kroneckera-Capellego. Jednak nie mam pojęcia jak przy tlu parametrach policzyć rząd.
Próbuje robić tak, że wpisuje układ w macierz uzupełnioną i chcę skorzystać z twierdzenia Kroneckera-Capellego. Jednak nie mam pojęcia jak przy tlu parametrach policzyć rząd.
Uklad równań z trzema parametrami
Jeśli \(\displaystyle{ a,b,c}\) są wzajemnie różne, to wyznacznik jest różny od zera jako wyznacznik Vandermonde'a. Wtedy układ jest oznaczony. Jeśli nie są różne, to nieoznaczony, możesz zbadać.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Uklad równań z trzema parametrami
Zauważ, że \(\displaystyle{ a,b,c}\) są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ t^3-x_3t^2-x_2t-x_1}\), więc ten wielomian jest postaci \(\displaystyle{ (t-a)(t-b)(t-c)}\). Potrafisz stąd wyliczyć niewiadome \(\displaystyle{ x_i}\)?
Przeprowadź analizę ile jest rozwiązań gdy \(\displaystyle{ a=b\neq c}\) i \(\displaystyle{ a-b=c}\)
Przeprowadź analizę ile jest rozwiązań gdy \(\displaystyle{ a=b\neq c}\) i \(\displaystyle{ a-b=c}\)
Uklad równań z trzema parametrami
Że mi się nie skojarzyło. A w innym miejscu pisałem o interpolacji (388721.htm#p5346840)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Uklad równań z trzema parametrami
Napisałam tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{3}-a^{2}x_{3}-ax_{2}-x_{1}=0 \\ b^{3}-b^{2}x_{3}-bx_{2}-x_{1}=0 \\ c^{3}-c^{2}x_{3}-cx_{2}-x_{1}=0 \end{cases}}\)
I teraz pytanie, czy ten układ równań jest równoważny równaniu \(\displaystyle{ (x_{1}-a)(x_{2}-b)(x_{3}-c)=0}\) ?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{3}-a^{2}x_{3}-ax_{2}-x_{1}=0 \\ b^{3}-b^{2}x_{3}-bx_{2}-x_{1}=0 \\ c^{3}-c^{2}x_{3}-cx_{2}-x_{1}=0 \end{cases}}\)
I teraz pytanie, czy ten układ równań jest równoważny równaniu \(\displaystyle{ (x_{1}-a)(x_{2}-b)(x_{3}-c)=0}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Uklad równań z trzema parametrami
Nie. \(\displaystyle{ x_1,x_2,x_2}\) otrzymasz porównując współczynniki dwóch wielomianó, które napisałem we wczesniejszym poście.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Uklad równań z trzema parametrami
Nie rozumiem. Dlaczego to co napisałam jest nieprawdą?
Mogę prosić jeszcze o jakieś wyjaśnienie?
Mogę prosić jeszcze o jakieś wyjaśnienie?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Uklad równań z trzema parametrami
Bo rozwiazaniami Twojego równania sa \(\displaystyle{ x_a=1, a_2=b, x_3=c}\), a one nie sa rozwiązaniami wyjsciowego układu równań
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Uklad równań z trzema parametrami
Jak to? Przecież rozwiązaniami równania: \(\displaystyle{ (x_{1}-a)(x_{2}-b)(x_{3}-c)=0}\) są:
\(\displaystyle{ x_{1}=a, x_{2}=b, x_{3}=c}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=a, x_{2}=b, x_{3}=c}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Uklad równań z trzema parametrami
No tak. ale one nie sa roziązaniami ukłądu
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{3}-a^{2}x_{3}-ax_{2}-x_{1}=0 \\ b^{3}-b^{2}x_{3}-bx_{2}-x_{1}=0 \\ c^{3}-c^{2}x_{3}-cx_{2}-x_{1}=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{3}-a^{2}x_{3}-ax_{2}-x_{1}=0 \\ b^{3}-b^{2}x_{3}-bx_{2}-x_{1}=0 \\ c^{3}-c^{2}x_{3}-cx_{2}-x_{1}=0 \end{cases}}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Uklad równań z trzema parametrami
Trzy równania z naszego układu równań mówią nam, że pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ t^{3}-t^{2}x_{3}-tx_{2}-x_{1}=0}\) są liczby \(\displaystyle{ a b, c}\), więc możemy zapisać:
\(\displaystyle{ t^{3}-t^{2}x_{3}-tx_{2}-x_{1}=0 \Leftrightarrow (t-a)(t-b)(t-c)=0}\)
Wtedy: \(\displaystyle{ t^{3}-t^{2}(a+b+c)+t(ab+ac+bc)-abc=0}\).
Mając taką postać równania moge wyliczyć \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}=abc \\ x_{2}=ab+ac+bc \\ x_{3}=a+b+c \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ t^{3}-t^{2}x_{3}-tx_{2}-x_{1}=0 \Leftrightarrow (t-a)(t-b)(t-c)=0}\)
Wtedy: \(\displaystyle{ t^{3}-t^{2}(a+b+c)+t(ab+ac+bc)-abc=0}\).
Mając taką postać równania moge wyliczyć \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}=abc \\ x_{2}=ab+ac+bc \\ x_{3}=a+b+c \end{cases}}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Uklad równań z trzema parametrami
\(\displaystyle{ x_{2}=-ab-ac-bc}\).
A jak teraz z rozwiązywalnością tego układu?
A jak teraz z rozwiązywalnością tego układu?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Uklad równań z trzema parametrami
Przeanalizuj sobieprzypadki różnych a,b,c, i sprawdż, co się dzieje, gdy dwa z nich sa równe. Wreszcie gdy wszytskie trzy sa równe
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Uklad równań z trzema parametrami
1) gdy \(\displaystyle{ a \neq b \neq c \Rightarrow det A \neq 0}\) układ jest układem Cramera i ma dokładnie jedno rozwiązanie postaci:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}=abc \\ x_{2}=-ab-ac-bc \\ x_{3}=a+b+c \end{cases}}\)
2) gdy \(\displaystyle{ a \neq b \wedge a=c \Rightarrow det A = 0}\) układ jest nieoznaczony
\(\displaystyle{ rz(A|B)=2<3}\) czyli zgodnie z tw. Kroneckera-Capellego układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru.
Niech \(\displaystyle{ x_{3} \in R}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ x_{2}=a^{2}+ab+b^{2}-x_{3}(a+b)}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=x_{3}ab-a^{2}b-ab^{2}}\)
3) gdy \(\displaystyle{ a= b \wedge a \neq c \Rightarrow det A = 0}\) układ nieoznaczony
\(\displaystyle{ rz(A|B)=2<3}\) czyli zgodnie z tw. Kroneckera-Capellego układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru.
Niech \(\displaystyle{ x_{3} \in R}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ x_{2}=a^{2}+ac+c^{2}-x_{3}(a+c)}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=x_{3}ac-a^{2}c-ac^{2}}\)
4) gdy \(\displaystyle{ a=b=c \Rightarrow det A=0}\) a ponadto rząd macierzy uzupełnionej układu jest równy 1? Właśnie co się wtedy dzieje?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}=abc \\ x_{2}=-ab-ac-bc \\ x_{3}=a+b+c \end{cases}}\)
2) gdy \(\displaystyle{ a \neq b \wedge a=c \Rightarrow det A = 0}\) układ jest nieoznaczony
\(\displaystyle{ rz(A|B)=2<3}\) czyli zgodnie z tw. Kroneckera-Capellego układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru.
Niech \(\displaystyle{ x_{3} \in R}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ x_{2}=a^{2}+ab+b^{2}-x_{3}(a+b)}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=x_{3}ab-a^{2}b-ab^{2}}\)
3) gdy \(\displaystyle{ a= b \wedge a \neq c \Rightarrow det A = 0}\) układ nieoznaczony
\(\displaystyle{ rz(A|B)=2<3}\) czyli zgodnie z tw. Kroneckera-Capellego układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru.
Niech \(\displaystyle{ x_{3} \in R}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ x_{2}=a^{2}+ac+c^{2}-x_{3}(a+c)}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=x_{3}ac-a^{2}c-ac^{2}}\)
4) gdy \(\displaystyle{ a=b=c \Rightarrow det A=0}\) a ponadto rząd macierzy uzupełnionej układu jest równy 1? Właśnie co się wtedy dzieje?