Mógłby mi ktoś pomóc, jak to ugryźć?
Zapisać wektory \(\displaystyle{ a,b,c,d \in \mathbb{R}^{3}}\) jako wektory kolumnowe, we współrzędnych w bazie standardowej ( zero-jedynkowej ): \(\displaystyle{ a=(2,1,-3)}\) ,\(\displaystyle{ b=(1,3,1)}\) , \(\displaystyle{ c=(-1,2,2)}\) .
Przedstawić kombinację liniową wektorów \(\displaystyle{ v= 3a +2b-c}\) , w postaci iloczynu odpowiednich macierzy. Sprawdzić słuszność tej równości wykonując działania algebraiczne na wektorach oraz mnożąc tradycyjnie macierze przez siebie.
Dziękuje z góry!
Działania algebraiczne na macierzach
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 15 paź 2014, o 12:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 25 razy